ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της κρίσης με το Κατάρ

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της κρίσης με το Κατάρ

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζάιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της διπλωματικής απομόνωσης του Κατάρ, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο πόνο για τον πληθυσμό.

«Ανησυχώ για τις πιθανές επιπτώσεις σε πολλά ανθρώπινα δικαιώματα» της «απόφασης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της διέκοψαν ξαφνικά στις 5 Ιουνίου όλες τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας τη χώρα αυτή ότι υποστηρίζει «την τρομοκρατία», κατηγορία την οποία αρνείται σθεναρά η Ντόχα.

Το Ριάντ, το Αμπού Ντάμπι και η Μανάμα έκλεισαν τα σύνορά τους με το Κατάρ και έδωσαν εντολή στους πολίτες του Κατάρ να εγκαταλείψουν τις χώρες τους το αργότερο σε 14 ημέρες και τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν στο Κατάρ μέσα στο ίδιο διάστημα.

Ο Ζάιντ προειδοποίησε πως αυτή η απόφαση μπορεί να «διαταράξει σοβαρά τη ζωή χιλιάδων γυναικών, παιδιών και ανδρών, απλώς γιατί φέρουν μία από τις εθνικότητες που εμπλέκονται στη διαμάχη».

Προειδοποίησε πως τα ζευγάρια μικτών γάμων και τα παιδιά τους, όπως και τα πρόσωπα που εργάζονται σε μία από τις εν λόγω χώρες και οι φοιτητές στο εξωτερικό μπορεί να «επηρεαστούν σοβαρά».

Ο Ύπατος Αρμοστής δήλωσε επίσης ότι ανησύχησε όταν έμαθε πως «τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν απειλούν να φυλακίσουν και να επιβάλουν πρόστιμα στα πρόσωπα που εκφράζουν συμπάθεια για το Κατάρ ή την αντίθεσή τους στην ενέργεια της κυβέρνησής τους».

Πρόκειται για «μια σαφή παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης», είπε.

Ο Ζάιντ κάλεσε τις ενδιαφερόμενες χώρες να επιλύσουν γρήγορα τη διαφορά τους μέσω του διαλόγου και να «απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει την ευημερία, την υγεία, την απασχόληση και την ακεραιότητα των κατοίκων τους».

Εξάλλου, εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κρίση στο Κατάρ βλάπτει τον ισλαμικό κόσμο και πως η Τουρκία εργάζεται προκειμένου να βοηθήσει να επιλυθεί το θέμα μέσω της διπλωματίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε πως η Τουρκία στέλνει διατροφική βοήθεια στο Κατάρ μετά την απόφαση των γειτονικών αραβικών χωρών του Κόλπου να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Ντόχα και να επιβάλουν κυρώσεις λέγοντας ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και το Ιράν, που είναι ο αντίπαλός τους στην περιοχή.

Ο Καλίν είπε ακόμη πως η τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, η οποία είχε δημιουργηθεί προτού ξεσπάσει η περιφερειακή διένεξη, δημιουργήθηκε προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και δεν είχε σκοπό οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια σε βάρος οιασδήποτε χώρας.

Σχετικές ειδήσεις