ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ισόβια σε 23 κατηγορούμενους για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος

Τουρκία: Ισόβια σε 23 κατηγορούμενους για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος

Σχεδόν 50.000 έχουν συλληφθεί στην Τουρκία σε αλλεπάλληλα κύματα εκκαθαρίσεων μετά τη 15η Ιουλίου και την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα

Δικαστήριο της Άγκυρας επέβαλε σήμερα σε 23 πρόσωπα σε ποινές ισόβιας κάθειρξης στο πλαίσιο της πρώτης απόφασης που λαμβάνεται στην πρωτεύουσα για μια υπόθεση που συνδέεται με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι 23 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και τη στέρηση της ελευθερίας ενός ανθρώπου, όπως μεταδίδει το Ανατολή.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι πραξικοπηματίες ανάγκασαν τον γενικό γραμματέα της τουρκικής προεδρίας Φαχρί Κασιργκά να μπει μέσα σε ένα ασθενοφόρο και τον οδήγησαν σε μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Άγκυρα, από την οποία διευθυνόταν η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Δύο κατηγορούμενοι αθωώθηκαν στη δίκη αυτή. Σχεδόν 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου, χωρίς να υπολογίζονται οι φερόμενοι ως πραξικοπηματίες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι ήταν ο εγκέφαλος της αποτυχημένης απόπειρας να καταλάβει την εξουσία στην Τουρκία ένα στρατιωτικό καθεστώς. Ο Γκιουλέν διαψεύδει κατηγορηματικά την κατηγορία.

Σχετικές ειδήσεις