ΚΟΣΜΟΣ

Πύρινος εφιάλτης στην Πορτογαλία: Τραγωδία με τουλάχιστον 62 νεκρούς

Πύρινος εφιάλτης στην Πορτογαλία: Τραγωδία με τουλάχιστον 62 νεκρούς

Εκτός ελέγχου συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά - Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν υπεράνθρωπη «μάχη» με τις φλόγες - Πολλοί παραμένουν αγνοούμενοι

ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ - ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΗΚΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 50 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξαν οι Αρχές της Πορτογαλίας, μετά την ανείπωτη τραγωδία που έπληξε τη χώρα με τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο (17/06), στην περιοχή Λεϊρία της κεντρικής Πορτογαλίας και συνεχίζει να μαίνεται εκτός ελέγχου.

Ο θάνατος και οι στάχτες έχουν σκεπάσει τα πάντα καθώς οι νεκροί έφτασαν ήδη τους 62 και σύμφωνα με τις Αρχές ο αριθμός αυτός αναμένεται -δυστυχώς- ν' ανέβει καθώς υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Σύμφωνα με το BBC, τέσσερα από τα θύματα είναι παιδιά. Ο θάνατος βρήκε πολλούς από αυτούς μέσα στα αυτοκίνητά τους καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από τη δασώδη περιοχή όπου ξέσπασε η φωτιά, πιθανά από χτύπημα κεραυνού.

Παράλληλα, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 59.

pyrkagia12

Τέσσερις πυροσβέστες φέρονται να είναι μεταξύ των τραυματιών από τη φωτιά η οποία μαίνεται σε ορεινή περιοχή, γύρω στα 200 χλμ. βορειοανατολικά της Λισαβόνας.

«Δυστυχώς, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη τραγωδία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια» σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, δήλωσε εμφανώς συγκλονισμένος ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος μετέβη στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, κοντά στη Λισαβόνα.

«Η προτεραιότητα είναι να σωθούν οι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί ακόμη να διατρέχουν κίνδυνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

pyrkagia9

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κόστα, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν την Κυριακή 156 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα αλλά τα περισσότερα θύματα είναι από αυτή στη Λεϊρία.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Ζόρζε Γκόμες είχε δηλώσει οι περισσότεροι είχαν χάσει τη ζωή τους από εισπνοή καπνού και εγκαύματα ενώ δύο σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που είχαν να κάνουν με την πυρκαγιά.

Τριάντα άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μέσα στα αυτοκίνητά τους, 17 δίπλα στα οχήματά τους σε έναν μόνο δρόμο, ο οποίος οδηγεί σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο της περιοχής. Άλλοι 11 έχασαν τη ζωή τους σε χωριό που βρίσκεται δίπλα στον ίδιο αυτοκινητόδρομο.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο λίγο πριν τις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, στην περιοχή Λεϊρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή επικρατεί καύσωνας με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τοπικά και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Πολλές εκατοντάδες πυροσβεστών και 160 οχήματα συνεχίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

pyrkagia7

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας, οι φλόγες εξαπλώθηκαν «με μεγάλη σφοδρότητα» και «με ανεξήγητο τρόπο», κατά μήκος τεσσάρων μετώπων ταυτόχρονα.

pyrkagia14

Πολλά χωριά επλήγησαν από τη φωτιά. Η έκταση των ζημιών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή πλήρως.

Δύο αεροσκάφη Canadair στάλθηκαν το πρωί της Κυριακής από την Ισπανία για να συνδράμουν το έργο των πορτογάλων πυροσβεστών, ανέφερε ο Γκόμες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

18124151 copy

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα επισκέφθηκε πολύ γρήγορα τον τόπο της τραγωδίας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων, «εξ ονόματος όλων των Πορτογάλων».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τη μεγάλη φωτιά ΕΔΩ

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC)

Σχετικές ειδήσεις