ΚΟΣΜΟΣ

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό στη Βενεζουέλα: Παραιτείται ο Αλμάγκρο αν παραιτηθεί και ο Μαδούρο

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό στη Βενεζουέλα: Παραιτείται ο Αλμάγκρο αν παραιτηθεί και ο Μαδούρο

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο, ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, προσφέρθηκε χθες να παραιτηθεί από το πόστο του αν στη Βενεζουέλαδιεξαχθούν ελεύθερες εκλογές και η χώρα προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να προστατεύσει το δημοκρατικό της πολίτευμα.

«Θα παραιτηθώ από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών την ημέρα που θα διεξαχθούν ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές, χωρίς εμπόδια», δήλωσε ο Αλμάγκρο με μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter.

«Προσφέρω τη θέση μου με αντάλλαγμα την ελευθερία στην Βενεζουέλα», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μεξικό, τα 34 κράτη-μέλη του ΟΑΚ απέτυχαν να καταλήξουν σε ένα ψήφισμα για την Βενεζουέλα.

Από τις αρχές Απριλίου, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε πόλεις της Βενεζουέλας, 75 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Ο Αλμάγκρο παρέθεσε μια μακρά λίστα απαιτήσεων ως προϋπόθεση για την παραίτησή του, όπως την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και την παροχή εγγυήσεων για την ανεξαρτησία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δήλωσε την Πέμπτη αν ο Αλμάγκρο παραιτηθεί θα εξετάσει την ακύρωση της απόφασής του να αποσύρει την Βενεζουέλα από την διακρατική συμμαχία του ΟΑΚ.

Ο Μαδούρο δεν απάντησε χθες στην προσφορά του Αλμάγκρο, αλλά έχει χαρακτηρίσει κατά το παρελθόν «ανήθικο» τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού και θεωρεί τον ΟΑΚ μαριονέτα της Ουάσιγκτον, που σκοπός του είναι να ανατρέψει την κυβέρνησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις