ΚΟΣΜΟΣ

Αρνητικό το Βερολίνο σε ομιλία του Ερντογάν στη Γερμανία

Αρνητικό το Βερολίνο σε ομιλία του Ερντογάν στη Γερμανία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη συνάντηση κορυφής των G20 στο Αμβούργο ζήτησε να μιλήσει σε συμπατριώτες του στη Γερμανία με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ν’αντιδρούν αρνητικά.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει εμφάνιση και ομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σε συμπατριώτες του στη Γερμανία στο περιθώριο της συνάντησης της ομάδας του G20 που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Αμβούργο.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο αναφέροντας ότι σύμφωνα με σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται παρόμοιες εμφανίσεις τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές από πολιτικούς των οποίων οι χώρες δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Λόγοι πολιτικοί και ασφαλείας

Νωρίτερα, από τη Ρωσία όπου βρίσκεται για επίσκεψη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε σχετικό αίτημα από τον Τούρκο πρόεδρο. Ο κ.Γκάμπριελ ανέφερε ότι δεν πρόκειται για καλή ιδέα, εξηγώντας ότι η αρνητική του στάση σχετίζεται τόσο με πολιτικούς λόγους όσο και με ενδοιασμούς που άπτονται του τομέα ασφάλειας, δεδομένου ότι λόγω του G20 δεν υπάρχουν διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις για την επόπτευση της ασφάλειας. «Η χώρα μας είναι μια ανοικτή χώρα αλλά δεν έχουμε την πρόθεση να μεταφέρουμε στον πληθυσμό μας εσωτερικοπολιτικές διενέξεις άλλων χωρών» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο τούρκος πρόεδρος θα γίνει δεκτός στο Αμβούργο με όλες τις τιμές αλλά ό,τι ξεπερνά αυτό το επίπεδο δεν θεωρείται λογικό σε αυτήν την χρονική περίοδο