ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσος πρέσβης για Κυπριακό: Δύο χωριστά δημοψηφίσματα η μόνη λύση για τη Ρωσία

Ρώσος πρέσβης για Κυπριακό: Δύο χωριστά δημοψηφίσματα η μόνη λύση για τη Ρωσία

Ο Ρώσος πρέσβης στην Λευκωσία, Στάνισλαβ Οσάτσι, δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και ότι η Τουρκία γνωρίζει καλά τις θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό.

Για τη Ρωσία η μόνη καλή λύση του Κυπριακού θα είναι αυτή που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες σε χωριστά δημοψηφίσματα, σημειώνει ο Στάνισλαβ Οσάτσι, προσθέτοντας ότι «μόνο οι άνθρωποι του νησιού κρατούν τη μοίρα στα χέρια τους και ότι δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα προς το συμφέρον της ειρήνης στο νησί».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο Ρώσος πρέσβης αναφέρεται στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, που διεξάγονται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, και χαρακτηρίζει τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων ως «το δυσκολότερο μέρος των διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ρωσίας, είπε ότι αυτός δεν άλλαξε και σημείωσε : «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιθυμούμε να συμβάλουμε σε ένα ευνοϊκό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Επίσης, ο Ρώσος πρέσβης τάχθηκε υπέρ της παρουσίας των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά για να εξετάζουν λεπτομερώς το τί συμφωνείται, αλλά, επεσήμανε, « η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και εναπόκειται στις κοινότητες να αποφασίσουν ποιους θα προσκαλέσουν στη διάσκεψη».

Για το θέμα των εγγυήσεων ο κ. Οσάτσι είπε ότι οι θέσεις της Ρωσίας «συμπίπτουν με αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι το δικαίωμα εγγυήσεως της ειρήνης και της σταθερότητας στον σύγχρονο κόσμο «είναι το προνόμιο του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Εξάλλου, ο Ρώσος πρέσβης διέψευσε ότι η χώρα του φοβάται ότι το μεσογειακό φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και εξήγησε ότι αυτό που ανακαλύφθηκε δεν θα μπορούσε ποτέ να δημιουργήσει ανταγωνισμό για τις προμήθειες της Ρωσίας και ότι η Ρωσία είναι υπέρ της διαφοροποίησης των διαδρομών στην ήπειρο.

Όσον αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Οσάτσι είπε ότι οι νέες ανακαλύψεις των πρόσθετων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή είναι ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος των μεσογειακών γειτόνων και η καθυστέρηση στην υλοποίηση του ενεργειακού έργου ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς την αποτελεσματικότητά του. Επίσης, εξέφρασε την ευχή οι περιφερειακοί εταίροι να μοιραστούν αυτή την κατανόηση και να επιλύσουν τις διαφορές μόνο με οικονομικά λογικά και νόμιμα μέσα.

Ο κ. Οσάτσι επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο περικλείει πλεονεκτήματα και προοπτικές για την Κύπρο, αφού θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού και το ρόλο της Κύπρου στη διεθνή σκηνή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις