ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: O Γκουτέρες καταδίκασε την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

ΟΗΕ: O Γκουτέρες καταδίκασε την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε με έντονο τρόπο την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ ήταν διηπειρωτικός, κάνοντας λόγο για μια «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Αυτή η ενέργεια αποτελεί μια νέα ιταμή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε ο Γκουτέρες σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας «πρέπει να αποφύγουν περαιτέρω προκλητικές ενέργειες και να συμμορφωθούν πλήρως προς τις διεθνείς τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί επειγόντως σήμερα για να συζητήσει σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ στην Κίνα, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον Ιούλιο.

Αναφερόμενος στις διαφορές απόψεων του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον όσον αφορά τον φάκελο των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, ο Γκουτέρες επέμεινε ότι έχει «σημασία να διατηρηθεί η ενότητα της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε αυτή τη σοβαρή πρόκληση».

Η Κίνα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη διεθνή κοινότητα ώστε η Πιονγιάνγκ να πειστεί να απεμπολήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ενώ οι ΗΠΑ τονίζουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η κυβέρνησή του πρέπει πριν απ' όλα να διακόψουν πλήρως τις δοκιμές πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις