ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Γαλλία και Βέλγιο – Εντοπίστηκε γιάφκα

Συναγερμός για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Γαλλία και Βέλγιο – Εντοπίστηκε γιάφκα

Τέσσερα άτομα ύποπτα για διασυνδέσεις με μια ομάδα βέλγων μοτοσικλετιστών που έχουν σχέση με το τζιχαντιστικό κίνημα, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας μετά τον εντοπισμό κρυψώνας με όπλα στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου στο AFP.

Τα τέσσερα αυτά πρόσωπα «οδηγήθηκαν για εξέταση», εξήγησε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας 'Ερικ Βαν Σιπτ. Θεωρούνται ύποπτα για «άμεση διασύνδεση με μέλη των Kamikaze Riders», κυρίως με δύο άνδρες των οποίων η σύλληψη στα τέλη του 2015 είχε προκαλέσει αναστάτωση στο Βέλγιο και την ακύρωση της επίδειξης πυροτεχνημάτων στο πλαίσιο των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά στις Βρυξέλλες λόγω του φόβου επιθέσεων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα, στη βόρεια Γαλλία, ένας 42χρονος ύποπτος για σχεδιασμό «βίαιης ενέργειας» συνελήφθη σήμερα (5/7) το πρωί, κατά τη διάρκεια γαλλο-βελγικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, έγινε γνωστό από καλά ενημερωμένη πηγή.

Ο άνδρας που συνελήφθη σε προάστιο της Λιλ θεωρείται ύποπτος ότι διατηρούσε δεσμούς με μια ομάδα βέλγων μοτοσικλετιστών που έχουν σχέση με το τζιχαντιστικό κίνημα "Kamikaze Riders".

Παράλληλα με τη σύλληψη αυτή «έρευνες είναι σε εξέλιξη στο Βέλγιο» στο πλαίσιο της γαλλο-βελγικής έρευνας, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο φάκελο.

Η συμμορία "Kamikaze Riders" σχηματίστηκε το 2003 στα προάστια των Βρυξελλών και θεωρείται ύποπτη για σχέση με επιθέσεις που αποτράπηκαν στις Βρυξέλλες στα τέλη του 2015. Τον Οκτώβριο του 2016, δύο μέλη της οργάνωσης αυτής καταδικάστηκαν για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» που συνδέεται με το τζιχαντιστικό κίνημα.

Η σύλληψη στα τέλη του 2015 των δύο ανδρών, του 30χρονου Σαΐντ Σαουτί, που καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και του 27χρονου Μοχαμέντ Καραΐ, που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια, είχε αναστατώσει το Βέλγιο. Οι δύο άνδρες θεωρούνταν τότε ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης παρόμοιας με τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που έπληξαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015, στις οποίες 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις