ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Ερντογάν στη Γερμανία: «Προστατεύει τους τρομοκράτες»

Επίθεση Ερντογάν στη Γερμανία: «Προστατεύει τους τρομοκράτες»

Επίθεση από τον Τούρκο πρόεδρο όσον αφορά στην απαγόρευση ομιλίας του σε Τούρκους της Γερμανίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα θα θεωρεί τη Γερμανία σαν μια χώρα που «προστατεύει» τους τρομοκράτες, εφόσον αρνείται να εκδόσει στην Τουρκία τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορούν οι τουρκικές Αρχές ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο Ερντογάν είπε επίσης ότι «η Γερμανία διαπράττει αυτοκτονία» επειδή δεν του επιτρέπει να μιλήσει σε Τούρκους που ζουν στη χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι η Τουρκία και η Γερμανία χρειάζονται η μία την άλλη και πρόσθεσε ότι «δεν έχει κανένα πρόβλημα» με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Γερμανία αυτοκτονεί πολιτικά

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα ότι η Γερμανία «αυτοκτονεί πολιτικά» επειδή του απαγορεύει να εκφωνήσει ομιλία στην τουρκική κοινότητα της χώρας στο περιθώριο της συνόδου της G20.

«Εμείς λέμε ότι θέλουμε να συναντήσουμε (στη Γερμανία) τους συμπολίτες μας και οι γερμανικές Αρχές ανακοινώνουν παντού ότι ο Ερντογάν δεν πρέπει να μιλήσει. Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό, δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο», είπε ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

«Η Γερμανία αυτοκτονεί. Είναι μια πολιτική αυτοκτονία», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για το οικονομικό και πολιτικό κύρος της χώρας του. «Σήμερα έχουμε 80.000 τουρκικές επιχειρήσεις στη Γερμανία οι οποίες απασχολούν 480.000 ανθρώπους, αυτό δεν μπορείτε να το αγνοήσετε», τόνισε.

Ο Ερντογάν ήθελε να οργανώσει μια πολιτική συγκέντρωση των υποστηρικτών του στη Γερμανία στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο. Όμως το Βερολίνο δεν του το επέτρεψε, επικαλούμενο τον κίνδυνο ταραχών.

Ο Τούρκος πρόεδρος και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσουν αύριο Πέμπτη να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, στη συνάντηση που θα έχουν πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της G20, την Παρασκευή. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, περιορίστηκε να πει ότι η συνάντηση αυτή «πρόκειται να γίνει αύριο», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του Ερντογάν, τον περασμένο Ιούλιο. Στις αρχές Ιουνίου, το Βερολίνο αποφάσισε να αποσύρει τους Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ καθώς οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σε Γερμανούς βουλευτές να τους επισκεφθούν.

Σχετικές ειδήσεις