ΚΟΣΜΟΣ

Κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του Mr WikiLeaks

Κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του Mr WikiLeaks
Η αυτοβιογραφία του Τζούλιαν Ασάνζ δημοσιεύθηκε σήμερα, παρά τις προσπάθειες του Mr WikiLeaks να την μπλοκάρει...

Η αυτοβιογραφία του Τζούλιαν Ασάνζ δημοσιεύθηκε σήμερα, παρά τις προσπάθειες του Mr WikiLeaks να την μπλοκάρει.

Στη δημοσιοποίηση προχώρησε ο εκδοτικός οίκος, με τον οποίο ο Ασάνζ είχε συνάψει συμφωνία εκατομμυρίων λιρών, χωρίς την άδειά του.

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Associated Press χθες το βράδυ, ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγόρησε τους εκδότες ότι προσπαθούν να «κερδοσκοπήσουν από ένα ημιτελές και λανθασμένο χειρόγραφο».

Στο βιβλίο, με τίτλο «Τζούλιαν Ασάνζ: Η μη εξουσιοδοτημένη αυτοβιογραφία» (Julian Assange: The Unauthorised Autobiography), ο Ασάνζ παραδέχεται ότι κοιμήθηκε με τις δύο γυναίκες που τον κατηγορούν για σεξουαλική επίθεση εναντίον τους.

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες για βιασμό είτε είναι μέρος της συνομωσίας των ΗΠΑ εναντίον του είτε πρόκειται για εκδίκηση των δύο γυναικών, επειδή δεν απάντησε ποτέ στα τηλεφωνήματά τους!

Η αφήγηση επικεντρώνεται στα παιδικά χρόνια και την ενηλικίωση του Ασάνζ στην Αυστραλία, στο πώς δημιουργήθηκε το Wikileaks, καθώς και στην αρχή της συνεργασίας της ιστοσελίδας με διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» (Guardian).

Το βιβλίο ολοκληρώνεται λίγο πριν από το μεγάλο κύμα διαρροών αμερικανικών απόρρητων εγγράφων τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης, δεν αναφέρεται στη σύλληψη του ιδρυτή του Wikileaks από τη βρετανική αστυνομία. Για εκείνη την περίοδο, ο Ασάνζ κάνει μόνο ένα σχόλιο για την παραμονή του στη βρετανική φυλακή Wandsworth, την οποία περιγράφει ως «ένα είδος παρεκκλίνουσας Μπαρμπαρέλας».

Στις 339 σελίδες της αυτοβιογραφίας, υπάρχει τέλος ένα παράρτημα των διαρροών μέσω του Wikileaks, το οποίο αποτελεί και το ένα τρίτο του βιβλίου.