ΚΟΣΜΟΣ

Στα άκρα οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας: Ποιος είπε «δεν θέλουμε τους Τούρκους μέσα στην ΕΕ»

Στα άκρα οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας: Ποιος είπε «δεν θέλουμε τους Τούρκους μέσα στην ΕΕ»

Αγριεύει η κόντρα ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) της Βαυαρίας, Χορστ Ζέεχοφερ, ζητά μέσω συνέντευξής του στην «Die Welt» να αυστηροποιηθούν τα μέτρα της Γερμανίας σε βάρος της Τουρκίας, ενώ τάσσεται εναντίον της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ.

«Υποστηρίζω τα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση, αλλα θεωρώ ότι πρέπει να ληφθούν ακόμα περισσσότερα, ώστε να αποδειχθεί η πολιτική μας σοβαρότητα. Θα πρέπει, λόγου χάρη, να διακοπεί η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Τουρκία η οποία σχετίζεται με την ενταξιακή διαδικασία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (σ.σ πρόκειται για ποσόν 4,5 δισ. ευρώ έως το 2010). Επίσης, θα πρέπει να έχουμε κατά νουν την έκδοση μιας (αυστηρότερης) ταξιδιωτικής οδηγίας αναλόγως περαιτέρω εξελίξεων», είπε ο κ. Ζέεχοφερ.

Και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση για μένα είναι ξεκάθαρο ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει οριστικά λήξει. Αυτό το οποίο συμβαίνει εδώ και μήνες στην Τουρκία είναι απαράδεκτο και ανυπόφορο. Ημουν πάντα υπέρ της σύνεσης προς το συμφέρον και των κρατουμένων εκεί, αλλά η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Γι αυτό και πρέπει να πούμε πλέον 'Stop'».

Ανάλογες σκληρές θέσεις εξέφρασε σήμερα ο συντηρητικός Βαυαρός πολιτικός και σε προεκλογική του ομιλία στην πόλη Γκέρμερινγκ κοντά στο Μόναχο, όπου τάχθηκε επίσης υπέρ της διακοπής της ενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία και κατά της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, DPA

Σχετικές ειδήσεις