ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με δύο νεκρούς από πυροβολισμούς στην πρεσβεία του Ισραήλ

Μυστήριο με δύο νεκρούς από πυροβολισμούς στην πρεσβεία του Ισραήλ

Δεύτερος Ιορδανός υπέκυψε στα τραύματά του από περιστατικό πυροβολισμού χθες (23/7) στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ισραήλ, όπου επίσης τραυματίστηκαν και άλλα δύο άτομα, ένας από τους οποίους είναι Ισραηλινός, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε δηλώσει ότι οι δύο Ιορδανοί, που εργάζονταν σε εταιρεία επίπλων, είχαν εισέλθει στο συγκρότημα της πρεσβείας πριν τους πυροβολισμούς για ξυλουργικές εργασίες. Πρόσθεσε ότι ο Ιορδανός που σκοτώθηκε από πυροβολισμό και οι δύο τραυματίες είχαν διακομισθεί σε νοσοκομείο.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει εμπάργκο σε αναφορές στο επεισόδιο και δεν έχει προβεί σε δημόσιες δηλώσεις.

Νωρίτερα, οι ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι ενημερώθηκαν «για ένα συμβάν στο εσωτερικό της πρεσβείας του Ισραήλ», που βρίσκεται στην περιοχή Ράμπεχ, στο δυτικό Αμμάν.

Το Ισραήλ και η Ιορδανία συνδέονται με συνθήκη ειρήνης η οποία υπεγράφη το 1994.

Δεν έχει γίνει σαφές εάν το περιστατικό συνδέεται με τις ένταση των τελευταίων ημερών στην αναοτλική Ιερουσαλήμ και την δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με τις ιορδανικές αρχές ασφαλείας

Η εγκατάσταση από τις ισραηλινές αρχές συσκευών ανίχνευσης μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών, του τρίτου ιερού τόπου του ισλάμ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, προκάλεσε φονικές συγκρούσεις ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Τοποτηρητής της Πλατείας των Τζαμιών είναι η Ιορδανία.

Την Παρασκευή, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμμάν και σε άλλες πόλεις της Ιορδανίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ισλαμικού κινήματος και κομμάτων της αριστεράς, για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα ασφαλείας.

«Θα πάμε στο αλ-Ακσα κατά εκατομμύρια ως μάρτυρες», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Πέντε Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τρεις Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν την Παρασκευή στο σπίτι τους σε εβραϊκό οικισμό κοντά στην Ραμάλα.

Τα νέα μέτρα ασφαλείας στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών αποφασίσθηκαν μετά την επίθεση κατά ισραηλινών αστυνομικών στις 14 Ιουλίου. Σύμφωνα με το Ισραήλ, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν να τον φόνο των δύο αστυνομικών ήταν κρυμμένα στην Πλατεία.

Μετά την εγκατάσταση των ανιχνευτών μετάλλου, οι Παλαιστίνιοι μποϊκοτάρουν την Πλατεία των Τζαμιών και προσεύχονται εκτός αυτής στους δρόμους της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις