ΚΟΣΜΟΣ

«Σφίγγα» ο δράστης της επίθεσης στο Αμβούργο - Δεν αποκαλύπτει τα κίνητρά του

«Σφίγγα» ο δράστης της επίθεσης στο Αμβούργο - Δεν αποκαλύπτει τα κίνητρά του

Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Αμβούργο ήταν γνωστός ισλαμιστής και είχε δείξει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης, γνωστοποίησαν οι γερμανικές Αρχές, ωστόσο τα ακριβή του κίνητρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, καθώς βρίσκεται σε ασταθή ψυχολογική κατάσταση.

Την ώρα που οι ερευνητές αναζητούν τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την επίθεση, την οποία ο δήμαρχος της πόλης χαρακτήρισε «ειδεχθή», ο δημόσιος διάλογος σχετικά με την υποδοχή των μεταναστών αναζωπυρώθηκε στη Γερμανία, καθώς ο νεαρός άνδρας είχε ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο, η αίτησή του, ωστόσο αυτή απορρίφθηκε.

Το απόγευμα της Παρασκευής (28/07) ο άνδρας επιτέθηκε σε ανθρώπους που έκαναν τα ψώνια τους σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο σε συνοικία στο βόρειο τμήμα του Αμβούργου. Απολογισμός του ήταν ένας νεκρός και έξι τραυματίες, πέντε άνδρες και μια γυναίκα, ορισμένοι εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση. «Ήταν γνωστός ισλαμιστής όχι όμως ως τζιχαντιστής», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Αμβούργου, Άντι Γκρότε.

Ο 26χρονος, ένας Παλαιστίνιος που γεννήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έφθασε το 2015 στη Γερμανία από τη Νορβηγία. Κρίθηκε ως «ύποπτη περίπτωση», έπειτα από «ενδείξεις θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης». «Στο τελευταίο ραμαζάνι αγόρασε ισλαμικά ρούχα και διάβαζε το Κοράνι στο δωμάτιό του φωναχτά», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 31χρονος Μοχάμαντ, γείτονάς του.

Είχε επίσης πάει σε ένα πανεπιστήμιο της πόλης «για να κάνει κήρυγμα, φώναζε στους φοιτητές ότι σκοτώνουν μουσουλμάνους, μιλούσε για την κατάσταση στην Παλαιστίνη», συμπλήρωσε ο ίδιος. Την ίδια ώρα, οι αρχές του Αμβούργου επισημαίνουν την «ψυχολογική αστάθεια» στην οποία βρίσκεται ο 26χρονος. Προς το παρόν «δεν έχει καταστεί δυνατό να γνωρίζουμε ποιο ακριβώς στοιχείο ήταν εκείνο που λειτούργησε ως πυροκροτητής», υπογράμμισε ο Γκρότε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Τόμας ντε Μεζιέρ, από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση να αποφεύγονται τα βιαστικά συμπεράσματα, τη στιγμή που το ξενοφοβικό κόμμα AfD έσπευσε για κατηγορήσει το Ισλάμ για την επίθεση. «Πρέπει να αναμένουμε ότι αυτή η τζιχαντιστική ιδεολογία χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για ενέργειες που έχουν άλλα κίνητρα» και πηγάζουν «από την προσωπικότητα» των δραστών, είπε ο Γερμανός υπουργός.

Παρά τις όποιες αμφιβολίες για την ψυχική υγεία του άνδρα, η δικαιοσύνη του Αμβούργου αποφάσισε σήμερα να προφυλακιστεί και όχι να εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική. Ο άνδρας μίλησε για την πράξη του, όμως αρνήθηκε να εξηγήσει τα κίνητρα της επίθεσης που διέπραξε, επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου της εισαγγελίας, Νάνα Φρόμπαχ, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

«Τα ψώνια για το Σαββατοκύριακο πολλών κατοίκων του Αμβούργου μετατράπηκαν σε εφιάλτη», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών. Από την πλευρά της, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε το «θάρρος των πολιτών», που έτρεξαν πίσω από τον δράστη και τον ακινητοποίησαν.

Σχετικές ειδήσεις