ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο συνέλαβε νύχτα τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης (vids)

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο συνέλαβε νύχτα τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης (vids)

Στη σύλληψη των Λεοπόλντο Λόπες και Αντόνιο Λεντέσμα, αρχηγών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, προχώρησε το καθεστώς Μαδούρο, σύμφωνα με συγγενείς τους, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

Σε δύο βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγράφονται οι στιγμές που άνδρες των μυστικών υπηρεσιών συλλαμβάνουν τους δύο άνδρες, οι οποίοι τελούσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μέσα στη νύχτα, και τους οδηγούν μέσα σε αυτοκίνητα.

«Μόλις πήραν τον Λεοπόλντο απο το σπίτι του, δεν ξέρουμε πού βρίσκεται, πού τον πήγανε», έγραψε στο Twitter η σύζυγός του Λίλιαν Τιντόρι, ενώ τα τρία του παιδιά έγραψαν επίσης στο Twitter ότι η Sebin πήρε τον πατέρα τους.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, λίγες ώρες μετά τις επεισοδιακές και αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν την Κυριακή σε όλη τη χώρα, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την εκλογή νέας ισχυρής εθνοσυνέλευσης. Στις διαδηλώσεις εκτιμάται πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι.

Την περασμένη εβδομάδα οι Λόπες και Λεντέσμα είχαν καλέσει τους πολίτες της Βενεζουέλας να μην συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης που ζήτησε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Ο Λεοπόλντο Λόπες είχε καταδικασθεί το 2014 σε φυλάκιση 14 ετών για τον ρόλο του στο κύμα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι, ενώ ο Αντόνιο Λεντέσμα, δήμαρχος του Καράκας, κατηγορήθηκε για διαφθορά και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Οι οικογένειές τους ανακοίνωσαν ότι καθιστούν τον Νικολάς Μαδούρο προσωπικά υπεύθυνο για την τύχη τους.
«Πήραν τον Λεοπόλντο Λόπες και τον δήμαρχο Λεντέσμα για να μας φοβίσουν και να πλήξουν το ηθικό μας», δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα, εθνικός συντονιστής του κόμματος του Λόπες Voluntad Popular (Λαϊκή Βούληση).

Είχε προηγηθεί, χθες, η απόφαση των ΗΠΑ να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου της Βενεζουέλας, εντός της δικαιοδοσίας τους.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Νικολά Μαδούρο είναι πλέον δικτάτορας μετά την «κατάληψη της απόλυτης εξουσίας μέσω των ψεύτικων εκλογών» με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Χ. Ρ. Μακμάστερ να δηλώνει: «Ο Μαδούρο δεν αποτελεί απλώς κακό ηγέτη. Τώρα πια είναι και δικτάτορας».

Παρομοίως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν τόνισε πως «οι χθεσινές παράνομες εκλογές επιβεβαιώνουν ότι ο Μαδούρο είναι ένας δικτάτορας που περιφρονεί τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας».

Σχετικές ειδήσεις