ΚΟΣΜΟΣ

Η επανάσταση του μπικίνι: Χιλιάδες γυναίκες αψηφούν τις απειλές των υπερσυντηρητικών μουσουλμάνων

Η επανάσταση του μπικίνι: Χιλιάδες γυναίκες αψηφούν τις απειλές των υπερσυντηρητικών μουσουλμάνων

Σάλος έχει προκληθεί στην Αλγερία από την καμπάνια υπέρ του μπικίνι με σκοπό να γίνει κοινωνικά αποδεκτό ως ένδυμα στις παραλίες της βορειοαφρικανικής χώρας, κόντρα στην πλειοψηφία που υποστηρίζει ότι τα μαγιό είναι ασυμβίβαστα με τα ήθη, τα τοπικά έθιμα και τις παραδόσεις της χώρας.

Η Σάρα, 27 ετών, η οποία φέρεται να δημιούργησε την κλειστή ομάδα στο Facebook που ξεκίνησε την καμπάνια υπέρ του μπικίνι δήλωσε σχετικά σε συνέντευξη της σε εφημερίδα: «Το κολύμπι με μαγιό δεν πρέπει να σοκάρει».

bikini1 1

Η ίδια δήλωσε ότι ξεκίνησε την ομάδα, η οποία αριθμεί περισσότερα από 3.200 μέλη, έπειτα από μια επίσκεψη στην παραλία με την οικογένειά της τον Ιούνιο, όταν αισθάνθηκε έντονο φόβο να φορέσει μαγιό, φοβούμενη ότι θα της επιτεθούν λεκτικά ή σωματικά.

Επιπλέον, η εκστρατεία αποτελεί επίσης μια απάντηση στους «παραδοσιακούς» νέους που έχουν πλημμυρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες γυναικών με μπικίνι, κατηγορώντας τες ότι «πράττουν ενάντια στις αξίες της κοινωνίας» και σχόλια όπως «πού είναι οι πατέρας τους», «ντυθείτε» και «εύκολες για σεξ».

3428 600x360

Τα μέλη του ομάδας του Facebook συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά σε παραλία στις 5 Ιουλίου, την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Αλγερίας. Αρχικά εμφανίσθηκαν περίπου 40 όμως πολύ σύντομα ξεπέρασαν τις 200 μέσα σε λίγες μόλις ημέρες και από τότε ο αριθμός τους αυξάνεται ραγδαία.

«Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε ‘σαματά’ ή ακόμα να γίνουμε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, είναι να αλλάξουμε την κοινωνία βαθιά αλλά χωρίς εντάσεις», δήλωσε η Σάρα. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι άνθρωποι συνηθίσουν να βλέπουν αυτό που θεωρείται απαγορευμένο. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τις ιδέες τους αλλά να προωθήσουμε την ανοχή και την αποδοχή στη διαφορετικότητα».

burkini

«Αυτοί οι άνδρες δεν θα μας απαγορεύσουν να πηγαίνουμε στην παραλία. Έχουμε το δικαίωμα να φοράμε ό, τι μας αρέσει και να πηγαίνουμε όπου θέλουμε, όποτε μας αρέσει. Δεν είμαστε μόνο καλές για το σπίτι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μπικίνι δεν απαγορεύονται διά νόμου στην Αλγερία, όμως η τεράστια κοινωνική πίεση έχει κάνει την απαγόρευση τους καθεστώς.

bikini527 1

Στη Σαουδική Αραβία, ο νέος κληρονόμος του θρόνου ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, όπου οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να φορούν μπικίνι αντί να αναγκάζονται να καλύψουν το σώμα τους. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται να οδηγούν ή να ταξιδεύουν χωρίς άδεια από συγγενή ανδρικού φύλλου και επιβάλλεται να καλύπτουν το δέρμα και τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο».

Πηγή: Telegraph.co.uk