ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Ευρώπη για τα μολυσμένα αυγά με εντομοκτόνο

Συναγερμός στην Ευρώπη για τα μολυσμένα αυγά με εντομοκτόνο

Εκατομμύρια αυγά αποσύρουν από τα ράφια τους γερμανικές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, καθώς λαμβάνει διαστάσεις διατροφικού σκανδάλου η μόλυνση αυγών με το εντομοκτόνο «fipronil».

Έλεγχοι που έχουν γίνει σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ δείχνουν υψηλά επίπεδα του εντομοκτόνου «fipronil» (φιπρονίλη), μίας ουσίας υψηλής τοξικότητας, η οποία σε υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και άλλα ζωτικά όργανα, αναφέρει η Deutsche Welle.

Τα πρώτα ίχνη του εντομοκτόνου εντοπίστηκαν πριν από ένα μήνα σε αυγά στο Βέλγιο και την Ολλανδία, γεγονός που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο ορισμένων ορνιθοτροφείων, ενώ τα σούπερ-μάρκετ σταμάτησαν την πώληση αυγών από την Ολλανδία.

Ερευνητές υποψιάζονται πως το χημικό μπορεί να πέρασε στα αυγά μέσω ενός μολυσμένου απορρυπαντικού, που χρησιμοποιείται στον καθαρισμό αχυρώνων. Ποινικές έρευνες έχουν αρχίσει τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ολλανδία που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και πουλάει περίπου 400 εκατομμύρια αυγά το χρόνο στη Γερμανία.

Το απορρυπαντικό αυτό προμηθεύονται επίσης αγροκτήματα στο βόρειο γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, από όπου αυγά διανέμονται σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κάτω Σαξονίας. Νεότερες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των μολυσμένων αυγών στα δέκα εκατομμύρια. Οι αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες εξετάζουν το κατά πόσο έχουν χρησιμοποιηθεί μολυσμένα αυγά για την παραγωγή τροφίμων όπως ζυμαρικά και γλυκά.

Πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχνουν στοιχεία για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από την κατανάλωση κρέατος κοτόπουλων, που έχουν έρθει σε επαφή με φιπρονίλη.

(Πηγή: Deutsche Welle)

Σχετικές ειδήσεις