ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρή επίθεση Spiegel κατά Σόιμπλε: Επέπληττε την Ελλάδα λόγω εξουσιομανίας και αλαζονείας

Σφοδρή επίθεση Spiegel κατά Σόιμπλε: Επέπληττε την Ελλάδα λόγω εξουσιομανίας και αλαζονείας

«Ουδέποτε ο Β. Σόιμπε ανέλαβε την ηγεσία μιας χώρας και ίσως γι’ αυτό μετέτρεψε το Eurogroup σε όργανο άσκησης εξουσίας», γράφει το περιοδικό «Der Spiegel» λιγότερο από δύο μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές με αφορμή τα 75α γενέθλια του υπουργού Οικονομικών σε μερικές εβδομάδες. «Όταν ο Β. Σόιμπλε αναφέρονταν τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη, συνήθως επέπληττε, με εκφράσεις όπως, «η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο», «πολλές χώρες ζουν πάνω από τις οικονομικές τους δυνατότητες» και «δεν τηρούνται οι συμφωνίες», υπενθυμίζει το γερμανικό περιοδικό.

Σε αντίθεση με την Α. Μέρκελ, η οποία κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης υιοθέτησε τακτική παράκαμψης των προβλημάτων, ο Β. Σόιμπλε είχε σχέδιο. Στο παράδειγμα της Ελλάδας θέλησε να αποδείξει ότι η ευρωζώνη είναι κοινότητα αξιών όπου τηρούνται οι κανόνες. Σε διαφορετική περίπτωση οι χώρες-μέλη την εγκαταλείπουν. Επί μήνες συγκρούονταν με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη επιδιώκοντας μια «προσωρινή αποχώρηση» της Ελλάδας από το ευρώ. Στο τέλος είχε με το μέρος του όχι μόνο την Α. Μέρκελ και τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και σχεδόν όλους τους υπουργούς Οικονομικών.

Τότε όμως, στη κρίσιμη συνεδρίαση, η Α. Μέρκελ απέσυρε το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών για να μην τα… χαλάσει με τον, τότε, Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ. Ήταν το ναδίρ της σχέσης Μέρκελ-Σόιμπλε. (…) Αυτό που απογοητεύει περισσότερο τον Β. Σόιμπλε είναι ότι η καγκελάριος εμφανίζεται ως σωτήρας της ευρωζώνης και εκείνος αναλαμβάνει να διαπραγματευθεί νέα πακέτα στήριξης για την Ελλάδα, να συγκρουστεί με το ΔΝΤ και να καθησυχάσει τους επικριτές μέσα στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. «Με την απόφαση για την Ελλάδα, χάθηκε ο πόλεμος. Από εκεί και πέρα μπορούσαμε να κερδίσουμε μόνο μάχες», λέει ένας έμπιστος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις