ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Λήξαν το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων απέναντι στην Πολωνία

Βερολίνο: Λήξαν το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων απέναντι στην Πολωνία

Μήνυμα στην κυβέρνηση της Πολωνίας στέλνουν νομικοί κύκλοι του Βερολίνου, αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με τις πολεμικές επανορθώσεις του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, χαρακτηρίζοντας το θέμα λήξαν.

Το θέμα έχει ανοίξει στην Πολωνία από το 2004, όταν ειδική επιτροπή για το ζήτημα των επανορθώσεων είχε αποφανθεί ότι μόνο οι καταστροφές που είχε υποστεί η πολωνική πρωτεύουσα στη διάρκεια του παγκοσμίου πολέμου κοστολογούνται σε τουλάχιστον 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Την επιτροπή είχε συστήσει ο Λεχ Κατσίνσκι, δήμαρχος τότε της Βαρσοβίας και αδερφός του σημερινού πρωθυπουργού Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Το θέμα επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο από τότε που τη διακυβέρνηση της Πολωνίας ανέλαβε το υπερσυντηρικό κόμμα "Νόμου και Δικαιοσύνης" (PiS).

Τώρα η Βαρσοβία πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα: ο Αρκάντιους Μουλάρτσικ, βουλευτής του κυβερνώντος PiS, ζητεί από το Κοινοβούλιο μία επίσημη εκτίμηση για τις πιθανότητες επιτυχούς διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία, με βάση το διεθνές δίκαιο. Η απάντηση του Κοινοβουλίου αναμένεται στις 11 Αυγούστου.

Νομικοί κύκλοι στη Γερμανία επιμένουν πάντως ότι το ζήτημα θεωρείται "λήξαν". Ήδη το 2004 ο Γιόχεν Φρόβαιν, πρώην επικεφαλής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου Max Planck, είχε επιμεληθεί ένα νομικό υπόμνημα επί του θέματος, από κοινού με Πολωνό συνάδελφό του. Και τότε, όπως και σήμερα, ο Φρόβαϊν θεωρούσε "μάταιες" τις πολωνικές διεκδικήσεις, λέγοντας ότι "από νομικής απόψεως, το ζήτημα έχει διευθετηθεί και έχει λήξει". Επικαλείται σχετικά τη διεθνή συνθήκη, την αποκαλούμενη και "Συνθήκη 2 + 4" για την Επανένωση της Γερμανίας.

Ο Κάρλ Γκέοργκ Βέλμαν, βουλευτής του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), υπενθυμίζει όχι μόνο τα όσα έγιναν το 1953, αλλά και τη σημερινή συνεισφορά της Γερμανίας στα κονδύλια της ΕΕ, από τα οποία ωφελείται και η Βαρσοβία. "Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στην Πολωνία ότι κάθε χρόνο λαμβάνει 14 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό" λέει ο Βέλμαν.

Οι πληρωμές προς τη Βαρσοβία είναι οι υψηλότερες προς κράτος-μέλος της ΕΕ, προσθέτει, στην οποία η Γερμανία πληρώνει σήμερα τις υψηλότερες εισφορές, δηλαδή περίπου 4 δισεκατομμύρια ετησίως, εδώ και πολλά χρόνια. "Ας μην θέσουμε υπό αμφισβήτηση αυτή τη λογική" τονίζει ο Βέλμαν. Συμπληρώνει μάλιστα ότι "η Γερμανία ήταν πάντοτε στο πλευρό της Πολωνίας και στήριξε όσο καμία άλλη χώρα το αίτημά της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ". Υπό αυτό το πρίσμα "κανείς στην Ευρώπη δεν κατανοεί, γιατί η Πολωνία τα θέτει υπό αμφισβήτηση όλα αυτά, προβάλλοντας παράξενες αξιώσεις”.

(Πηγή: Deutsche Welle)

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων