Ιράκ: Ξεκίνησε η μάχη για την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ από το Ισλαμικό Κράτος

Ιράκ: Ξεκίνησε η μάχη για την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ από το Ισλαμικό Κράτος

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε τη νύχτα του Σαββάτου (19/8) προς Κυριακή την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ, του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην επαρχία Νινευή.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αμπάντι, ο οποίος φορούσε στρατιωτική στολή, ανακοίνωσε την «έναρξη της επιχείρησης της απελευθέρωσης της Ταλ Αφάρ».

«Λέω στους (άνδρες του) Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραδοθούν ή να σκοτωθούν», πρόσθεσε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Στην Ταλ Αφάρ, που απέχει 80 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη, έγιναν σφοδρά αεροπορικά πλήγματα τις τελευταίες ημέρες εναντίον θέσεων μελών του ΙΚ.

Το «χαλιφάτο» την ίδρυση του οποίου είχαν ανακηρύξει οι τζιχαντιστές κατέρρευσε ουσιαστικά τον περασμένο μήνα, όταν οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, την «πρωτεύουσα» του ΙΚ στο Ιράκ, έπειτα από μια στρατιωτική επιχείρηση διάρκειας εννέα μηνών.