Γαλλία: Δεν «βλέπουν» τρομοκρατία στη Μασσαλία οι Αρχές

Γαλλία: Δεν «βλέπουν» τρομοκρατία στη Μασσαλία οι Αρχές

Το φορτηγάκι που έπεσε πάνω σε δύο στάσεις λεωφορείων σήμερα στη Μασσαλία, με αποτέλεσμα τον θάνατο μιας γυναίκας και τον τραυματισμό μιας άλλης, δε φαίνεται να σχετίζεται με την τρομοκρατία

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές, δεν φαίνεται να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και οι έρευνες προσανατολίζονται προς το σενάριο ο οδηγός να αντιμετώπιζε «ψυχιατρικά» προβλήματα.

Σε μια χώρα που έχει βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων τζιχαντιστών, οι οποίες έχουν στοιχίσει την ζωή σε 239 ανθρώπους από το 2015 και λίγες μόλις ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία, οι γαλλικές Αρχές σύντομα γνωστοποίησαν ότι το σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας έχει προς το παρόν απομακρυνθεί.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιτρέπει τη δεδομένη στιγμή να χαρακτηρίζουμε αυτό το περιστατικό τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Ξαβιέ Ταραμπό, σύμφωνα με τον οποίο η έρευνα «προσανατολίζεται κυρίως στο σενάριο ψυχιατρικών» προβλημάτων, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο άνδρας που συνελήφθη, γεννήθηκε στην κεντροανατολική Γαλλία το 1982, ήταν «γνωστός στην αστυνομία» ιδίως για κλοπές αυτοκινήτων, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές.

«Φοβηθήκαμε»

Η περιοχή του Παλαιού Λιμανιού αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Περίπου 100 αστυνομικοί όπως και πυροσβέστες και στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν επιτόπου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι περίοικοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους. Ο Πιερ Μαγλιοζί, 24 ετών, βοήθησε στη σύλληψη του υπόπτου.

«Έκανα κάποιες επισκευές στη βάρκα μου όταν άκουσαν έναν άνδρα να ουρλιάζει: "βγες από το όχημά σου!". Σήκωσα το κεφάλι μου και είδα έναν αστυνομικό με πολιτικά να κρατά ένα πολύ μεγάλο όπλο».

«Πέρασαν 2 ή 3 λεπτά προτού ο άνδρας υπακούσει, κατόπιν εξήλθε του οχήματος, τον έριξαν στο έδαφος. Ήταν αρκετά γεροδεμένος (...) έμοιαζε επιθετικός. Δεν κρατούσε όπλο».

«Είμαι ακόμα σοκαρισμένος από την επίθεση στη Βαρκελώνη. Είναι δύσκολο να το βλέπουμε αυτό και να συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να συμβεί στην περιοχή που ζούμε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ η φωνή του έτρεμε, ο Αρμάντο Ντος Σάντος, κάτοικος της περιοχής.