ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος της καταιγίδας Χάρβεϊ το Χιούστον – Χιλιάδες παγιδευμένοι σε σπίτια και αυτοκίνητα (vids)

Στο έλεος της καταιγίδας Χάρβεϊ το Χιούστον – Χιλιάδες παγιδευμένοι σε σπίτια και αυτοκίνητα (vids)

Στο έλεος της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ βρίσκεται το Χιούστον, στις ΗΠΑ, όπου ολόκληρες εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε «ποτάμια» και χιλιάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε σπίτια και αυτοκίνητα.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί δύο θάνατοι, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο ακόμη νεκρούς και δέκα τραυματίες.

Συγκεκριμένα, στο Ρόκπορτ πέθανε ένας άνδρας το σπίτι του οποίου τυλίχθηκε στις φλόγες και πνίγηκε μια ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ προσπαθούσε να οδηγήσει το αυτοκίνητό της.

Την ίδια ώρα, οι αρχές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την πληροφορία ότι μια γυναίκα και ένα παιδί βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ένα όχημα που βυθίστηκε στα νερά σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο Χιούστον. Ένας κάτοικος είπε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό abc13 ότι είδε το πτώμα μιας γυναίκας να επιπλέει σε έναν δρόμο στο δυτικό Χιούστον, ωστόσο μέχρι στιγμής η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, που κινδύνευαν από τις πλημμύρες, διασώθηκαν μετά από επιχειρήσεις των αρχών.

«Μην βγαίνετε στο δρόμο»

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Σιλβέστερ Τέρνερ, θα προστεθούν 40 ακόμη πλοιάρια στα υπάρχοντα μέσα διάσωσης προκειμένου να απομακρύνουν ανθρώπους από τις συνοικίες και τους αυτοκινητόδρομους που έχουν κατακλυστεί από τα νερά.

Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν λάβει περισσότερες από 2.000 εκκλήσεις από ανθρώπους παγιδευμένους σε σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ δύο συγκροτήματα διαμερισμάτων θα εκκενωθούν πλήρως.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο δήμαρχος απηύθυνε δραματική έκκληση στους κατοίκους, λέγοντας: «Μην βγαίνετε στο δρόμο. Μην υποθέτετε ότι η καταιγίδα πέρασε». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο δήμος θα ανοίξει δύο νέα καταφύγια –εκ των οποίων το ένα σε ένα συνεδριακό κέντρο– για να στεγάσουν τους πληγέντες.

Νωρίτερα, οι υπηρεσίες διάσωσης κάλεσαν τους κατοίκους που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης των νερών να σκαρφαλώνουν στις στέγες των σπιτιών τους και όχι στις σοφίτες. Προειδοποίησαν επίσης τα 2 εκατομμύρια των κατοίκων του Χιούστον να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους επειδή οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι.

Στο αεροδρόμιο Ουίλιαμ Π. Χόμπι του Χιούστον έχουν ακυρωθεί όλες οι προσγειώσεις και απογειώσεις αεροσκαφών από το πρωί της Κυριακής λόγω των στάσιμων νερών στον διάδρομο. Έχει πλημμυρίσει επίσης η αίθουσα αφίξεων ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανή αστραπιαία πλημμύρα στη γύρω περιοχή.

«Η πλημμύρα στο Χιούστον είναι τραγική. Εργαζόμαστε για να σώσουμε ζωές και να είναι ασφαλείς όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι» τόνισε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Όπως έγινε γνωστό την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να μεταβεί στο Τέξας προκειμένου να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, όταν η παρουσία του στην περιοχή δεν θα συνιστά εμπόδιο για τις υπηρεσίες διάσωσης.

«Θα πάω στο Τέξας όταν θα μπορεί να γίνει αυτό το ταξίδι χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στη ζωή και την ασφάλεια», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter λίγο πριν ενημερωθεί για την κατάσταση μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Πηγή: ΑΠΕ, cnn

Σχετικές ειδήσεις