ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος τρόμος: Η Βόρεια Κορέα μεταφέρει διηπειρωτικό πύραυλο στις δυτικές ακτές της

Παγκόσμιος τρόμος: Η Βόρεια Κορέα μεταφέρει διηπειρωτικό πύραυλο στις δυτικές ακτές της

Βόρεια Κορέα | Ειδήσεις: Ένας βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος πιθανόν είναι διηπειρωτικός (ICBM) εντοπίστηκε να μεταφέρεται προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας, γράφει σήμερα (Τρίτη 05/09/2017) η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily, επικαλούμενη μια πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών την οποία δεν κατονομάζει.

Κόκκινος συναγερμός: Προκαλεί ξανά το στρατιωτικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ 48 ώρες μετά την έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή - «Ο Κιμ εκλιπαρεί για πόλεμο» λένε οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο επικαλείται την ίδια πηγή, η μεταφορά του πυραύλου άρχισε τη Δευτέρα (04/09/2017), μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ, ενώ γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται πεδία δοκιμών του προγράμματός της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας πως θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, ανά πάσα στιγμή.

Υπενθυμίζεται πως η Πιονγκγιάνγκ είχε πραγματοποιήσει πυραυλική δοκιμή με δύο διηπειρωτικούς πυραύλους μέσα στον Ιούλιο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να ζητά ένα νέο γύρο διεθνών κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

ΗΠΑ: «Ο Κιμ εκλιπαρεί για πόλεμο»

nikki haley

Το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Πιονγκγιάνγκ επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά τη Δευτέρα (04/09/2017) στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου η Αμερικανίδα πρέσβης Νίκι Χέλεϊ, δήλωσε πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, «εκλιπαρεί για πόλεμο».

Η ίδια, μάλιστα, κάλεσε το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού να επιβάλει τις «ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις» για να τον αποκόψει και να αποκλείσει όλες εκείνες τις χώρες που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Προειδοποίηση Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα 5 Αυγούστου ότι η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας θα είναι «ανώφελη και αναποτελεσματική», εκτιμώντας ότι «η στρατιωτική υστερία» ενδέχεται να οδηγήσει σε «παγκόσμια καταστροφή».

putin

Μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης των χωρών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που πραγματοποιείται στην Κίνα, ο Πούτιν τόνισε ότι η χώρα του «καταδικάζει» τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

«Ωστόσο η επιβολή οποιονδήποτε κυρώσεων σε αυτή την περίπτωση είναι ανώφελη και αναποτελεσματική», κατήγγειλε. «Η στρατιωτική υστερία δεν έχει κανένα νόημα (…) Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια καταστροφή», τόνισε ο Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις