ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Αυτές είναι οι επιλογές του Τραμπ για την αντιμετώπιση του Κιμ

Guardian: Αυτές είναι οι επιλογές του Τραμπ για την αντιμετώπιση του Κιμ

Η κλιμάκωση της πυρηνικής απειλής του Κιμ Γιονγκ Ουν υποχρεώνει τον Ντόναλντ Τραμπνα αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κορεατικής κρίσης

Σε δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει περιθώρια ελιγμών και ισχυρίζονται ότι πλέον υπάρχουν τρία σενάρια, ανάμεσα στα οποία θα μπορούσε να επιλέξει.

Οι τρεις επιλογές είναι σύμφωνα με τον Guardian:

Πόλεμος

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις προειδοποίησε νωρίτερα αυτή εβδομάδα την Νότια Κορέα ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον των ΗΠΑ ή κάποιου συμμάχου της χώρας θα έχει «τεράστια στρατιωτική απάντηση». Από την πλευρά της, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, είπε χτες ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν «παρακαλάει για πόλεμο».

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θέλει συζητήσεις. Θέλει να αναπτύξει την οικονομία της χώρας του και να δημιουργήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Όχι πρώτα το ένα και μετά το άλλο αλλά ταυτόχρονα» δήλωσε ο Park Byung-kwang, διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας και Στρατηγικής στη Σεούλ.

«Η κρίση στη χερσόνησο της Κορέας χειροτερεύει, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα σενάρια ο Τραμπ να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση ή ακόμη και να προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση γίνονται πιο εφικτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, μπροστά από τον Τραμπ απλώνονται πλέον τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι να αυξήσει την πίεση με νέες κυρώσεις, να ανοίξει διάλογο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ή να εξετάσει το ενδεχόμενο «χειρουργικών» χτυπημάτων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βορείου Κορέας.

Αλλά παραμένει άγνωστο εάν ο Τραμπ θα συνεργαζόταν με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία – τους δυο σημαντικότερους εταίρους της στην περιοχή- πριν από μια στρατιωτική επέμβαση. Και αυτό επειδή και οι δύο χώρες έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι δεν επιθυμούν ένα πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τους πολίτες της χώρας τους.

Κυρώσεις σε βάρος της Κίνας

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βορείου Κορέας, αντιπροσωπεύοντας το 90% του εξωτερικού εμπορίου της.

Παρά τις απειλές του Τραμπ να σταματήσει «το εμπόριο με οποιαδήποτε χώρα δραστηριοποιείται με τη Βόρεια Κορέα», η Κίνα είναι επίσης ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και η απαγόρευση του εμπορίου με τη χώρα θα απαιτούσε πιθανώς την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Τραμπ, όμως, έχει τη δύναμη να θέσει σε ισχύ κυρώσεις που θα κάνουν την εισαγωγή των κινεζικών προϊόντων ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση αλλά ειδικοί προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο που τελικώς θα βλάψει τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα η Βόρεια Κορέα είναι ελάχιστες. Ο Κιμ δεν θέλει να έχει την τύχη του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος τερμάτισε το πυρηνικό του πρόγραμμα το 2003 και μερικά χρόνια αργότερα είδε τις ΗΠΑ να στρέφονται εναντίον του.

Ο Shen Dingli, επικεφαλής του τμήματος Αμερικανικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, δήλωσε ότι τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να αποδεχτούν ότι η Βόρεια Κορέα είναι μια πυρηνική δύναμη και να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν τις σχέσεις με την Πιονγιάγκ.

Σχετικές ειδήσεις