ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Και με «δικαστική βούλα» το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά

Γαλλία: Και με «δικαστική βούλα» το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά

Το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά έδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας.

Το Δικαστήριο επικύρωσε χωρίς καμία επιφύλαξη το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί την γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, μέσω προεδρικών διαταγμάτων και το οποίο έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Η δικαστική απόφαση έρχεται μετά την προσφυγή που είχαν καταθέσει οι Ανυπότακτοι, οι Κομμουνιστές και οι Σοσιαλιστές ήδη από το καλοκαίρι, αμέσως μετά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου από το γαλλικό κοινοβούλιο για την προώθηση του τομέα των εργασιακών σχέσεων για την οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το περιεχόμενο των διαταγμάτων αποκαλύφθηκε στις 31 Αυγούστου από τη κυβέρνηση, ενώ τα κείμενα θα παρουσιασθούν στο υπουργικό συμβούλιο σε διάστημα δεκαπέντε ημερών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε την διαδικασία, ειδικά την νομοθετική διαδικασία του επείγοντος, καθώς και την συνταγματικότητα των διαταγμάτων αυτών ως προς τις ρυθμίσεις του άρθρου 38 του Συντάγματος που προβλέπει ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί μέσω διαταγμάτων.

Επί της ουσίας της μεταρρύθμισης, επικύρωσε την ρύθμιση με την οποία επιβάλλεται ανώτατο όριο αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης.

Σε μία πρώτη κίνηση, τα γαλλικά συνδικάτα προγραμματίζουν συγκέντρωση κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού νόμου για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις