ΚΟΣΜΟΣ

Φονικός σεισμός 8,2 Ρίχτερ «ισοπέδωσε» το Μεξικό: Τουλάχιστον 32 νεκροί - (Pics+Vids)

Φονικός σεισμός 8,2 Ρίχτερ «ισοπέδωσε» το Μεξικό: Τουλάχιστον 32 νεκροί - (Pics+Vids)

Μια πάρα πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερσημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (8/9), στις 23:49 τοπική ώρα (07:49 ώρα Ελλάδος) στα ανοιχτά των ακτών της επαρχίας Τσιάπας στο Μεξικό, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Σεισμολογικής Επισκόπησης (USGS).

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 8,2 βαθμών που σημειώθηκε στο νότιο Μεξικό τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ενώ καταγράφηκε και τσουνάμι με το μέγιστο ύψος των κυμάτων να φτάνει το 0,7 του μέτρου.

Συγκλονιστικό βίντεο: Δείτε άγαλμα ύψους 100 μέτρων να «χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ στο Μεξικό

Το μέγεθος του σεισμού υπολογίσθηκε στους 8,1 βαθμούς από το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS. Ο μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 8,2 βαθμούς, ενώ οι μεξικανικές Αρχές είχαν αρχικά ανακοινώσει πως ήταν μεγέθους 8,4 βαθμών.

chiapas reportaron caidas edificaciones MILIMA20170908 0031 8

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 100 χιλιόμετρα στα ανοικτά των ακτών της Πολιτείας των Τσιάπας, 123 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Πιχιχιάπαν, πρόσθεσε το USGS, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 33 χιλιόμετρα.

616600.regional

Η πολιτική προστασία του Μεξικού ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1985 που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την κατάρρευση πολλών κτηρίων.

«Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό εδώ και έναν αιώνα», δήλωσε ο Ενρίκε Πένια Νιέτο μιλώντας από το εθνικό κέντρο πρόληψης καταστροφών.

Κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε περιοχές του νότιου Μεξικού. Κάποιες από τις χειρότερες αρχικές πληροφορίες ήρθαν από την Χουτσιτάν στην Πολιτεία Οαχάκα, όπου μέρος του δημαρχείου, ένα ξενοδοχείο, ένα μπαρ και άλλα κτίρια μετατράπηκαν σε ερείπια.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τσιάπας (νότιο Μεξικό) Μανουέλ Βάσκο διευκρίνισε πως τρεις άνθρωποι, οι δύο από τους οποίους γυναίκες, σκοτώθηκαν «από την κατάρρευση του σπιτιού τους».

Στη νοτιοανατολική Πολιτεία Ταμπάσκο, ένα παιδί σκοτώθηκε επίσης από την κατάρρευση ενός σπιτιού. Ένα βρέφος που βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη υπέκυψε μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που προκλήθηκε από τον σεισμό.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του και εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους όταν ήχησε ο συναγερμός για σεισμό, που σημαίνει επικείμενη δόνηση.

Πανικός από τις μυστηριώδεις λάμψεις που φώτισαν τον ουρανό - Δείτε βίντεο

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι έχουν τεθεί σε λειτουργία «τα πρωτόκολλα της πολιτικής προστασία» εξαιτίας της ισχύος της σεισμικής δόνησης.

Το 1985 μια σεισμική δόνηση μεγέθους 8,1 βαθμών είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Μεξικού και είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.

seismos mexico

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε και στη Γουατεμάλα, καθώς το επίκεντρο εντοπίζεται 347χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας της χώρας.

Το σήμα που δόθηκε για τσουνάμι

ttvuovy2q7 01

Σχετικές ειδήσεις