ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η βία στην Υεμένη

Συνεχίζεται η βία στην Υεμένη
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τις σφοδρές συγκρούσεις, που συνοδεύθηκαν από εκρήξεις, και ξέσπασαν νωρίς το πρωί...

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τις σφοδρές συγκρούσεις, που συνοδεύθηκαν από εκρήξεις, και ξέσπασαν νωρίς το πρωί στις πόλεις Σαναά και Ταΐζ της Υεμένης, μεταξύ της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, του επίλεκτου σώματος του υεμενίτικου στρατού και των ανδρών του στρατηγού 'Αλι Μόχσεν αλ 'Αχμαρ που έχει προσχωρήσει στο κίνημα κατά του καθεστώτος.


Οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις στην Ταΐζ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, ανέφεραν κάτοικοι και οι τοπικές αρχές.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα την επομένη της προειδοποίησης του αντιπροέδρου Αμπντ Ράμπο Μόχσεν Χάντι για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη, όπου το κίνημα αμφισβήτησης ζητεί μάταια από τον Ιανουάριο την αποχώρηση του Σάλεχ.

Ο πρόεδρος της Υεμένης βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 33 χρόνια και κατηγορείται για διαφθορά και νεποτισμό.

Μια όξυνση του κλίματος βορείως της Σαναά θα συνιστούσε "άμεση απειλή στην κατάσταση γενικά" στην Υεμένη, είπε κατά τη συνάντησή του με τους πρεσβευτές των πέντε μόνιμων χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των μοναρχιών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG).

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SABA, ο Χάντι που συζήτησε με τους διπλωμάτες το σχέδιο εξόδου από την κρίση που πρότεινε το CCG, προειδοποίησε ότι "αν η κατάσταση εκραγεί, η πρωτοβουλία αυτή και οιαδήποτε ειρηνική διευθέτηση θα ανασταλεί και η Υεμένη θα εισέλθει τότε σε περίοδο εμφυλίου πολέμου".

Στόχος της συνάντησης ήταν να σηματοδοτήσει την "έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια συνεννόηση για ένα μηχανισμό" εφαρμογής του σχεδίου του CCG ενόψει μιας μεταβίβασης της εξουσίας.