ΝΑΤΟ: «Όχι» στη μείωση των αμυντικών προϋπολογισμών

ΝΑΤΟ: «Όχι» στη μείωση των αμυντικών προϋπολογισμών
Τα κράτη-μέλη του NATO θα πρέπει να προστατεύσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς από μεγάλες περικοπές...

Τα κράτη-μέλη του NATO θα πρέπει να προστατεύσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς από μεγάλες περικοπές διότι «η ασφάλεια δεν αποτελεί μια προαιρετική επιπλέον δαπάνη -ακόμα και σε εποχές λιτότητας», δηλώνει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Δεν είμαι αφελής. Γνωρίζω ότι σε μια εποχή λιτότητας, δεν μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερα. Αλλά δεν θα πρέπει ούτε να ξοδεύουμε λιγότερα. Η απάντηση λοιπόν είναι να ξοδεύουμε καλύτερα», είπε ο γενικός γραμματέας του NATO σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Centre), στις Βρυξέλλες.

Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επέμεινε στην ανάγκη τα κράτη-μέλη να μοιράζονται τους πόρους που διαθέτουν. «Πρέπει να ορίσουμε προτεραιότητες. Πρέπει να εξειδικευθούμε. Και πρέπει να επιδιώξουμε έξυπνες πολυεθνικές λύσεις. Συνδυαζόμενα, όλα αυτά αποτελούν αυτό που αποκαλώ Εξυπνη Αμυνα» ανέφερε.

Η «Εξυπνη Αμυνα» είναι μια από τις κεντρικές θεματικές στο πρόγραμμα της συνόδου του NATO που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Η έκκληση του Ράσμουσεν μοιάζει να απευθύνεται στις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του NATO, καθώς οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τις κρίσεις χρέους στην ευρωζώνη.