ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Σόιμπλε θα λείψει στους Έλληνες – «Κρατήστε τις σαμπάνιες κλειστές»

Γιατί ο Σόιμπλε θα λείψει στους Έλληνες – «Κρατήστε τις σαμπάνιες κλειστές»

Και ενώ η απουσία πλέον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, να γέμισε με αισιοδοξία πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πολλοί είναι εκείνοι όμως που δεν είναι τόσο αισιόδοξοι. Ανάμεσά τους και ο αρθρογράφος, Leonid Berhidsky ο οποίος μέσω Bloomberg καλεί την Ευρώπη να μην βιαστεί να ανοίξει σαμπάνιες.

Το άρθρο έχει τίτλο "Γιατί οι γερμανικές ανακατατάξεις δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα", ο αρθρογράφος αναφέρει πως ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να μην είναι τόσο πεισματάρης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κυρίως οι Έλληνες θα πρέπει να περιμένουν πολύ καλύτερη αντιμετώπιση.

bloomberg

Μάλιστα, ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως ο κ. Σόιμπλε ως πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου θα αποτελεί επίσης μία επιβλητική φιγούρα αμέσως μετά τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Σημειώνει επίσης πως η πολιτική που ασκούσε ο Σόιμπλε ως υπουργός Οικονομικών δεν ήταν δική του ανακάλυψη, αλλά μία πάγια τακτική του κόμματος, η οποία σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε πολύ πριν την παρουσία του Σόιμπλε στο συγκεκριμένο υπουργικό θώκο.

Χαρακτηριστικά στο άρθρο επισημαίνεται πως οι Έλληνες και όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου που αναζητούν οικονομική βοήθεια, με τους πιθανούς διαδόχους του Σόιμπλε δεν θα την δουν να έρχεται, καθώς οι υποψήφιοι είναι τόσο σφιχτοχέρηδες όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μάλιστα, εάν τον υπουργικό θώκο αναλάβουν οι Φιλελεύθεροι τότε αυτοί δεν συμπαθούν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM, με την παρέμβαση του οποίου «σώθηκε» η Ελλάδα και ο οποίος θεωρήθηκε μία από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Οι ηγέτες των φιλελευθέρων επίσης είναι πιο αντιδραστικοί στο θέμα της αλληλεγγύης, καθώς επιθυμούν «να κυνηγήσουν τις χώρες της ευρωζώνης που δεν τηρούν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.

Το άρθρο καταλήγει με την εξής φράση: «Είναι πολύ πιθανό οι Νοτιοευρωπαίοι πολύ σύντομα να νοσταλγήσουν τον Σόιμπλε».

Σχετικές ειδήσεις