ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Το Πακιστάν να αντιμετωπίσει το δίκτυο Χακάνι

Ομπάμα: Το Πακιστάν να αντιμετωπίσει το δίκτυο Χακάνι
Στις σχέσεις των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών με το δίκτυο Χακάνι, αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα...

Στις σχέσεις των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών με το δίκτυο Χακάνι, αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κρατώντας ηπιότερους τόνους από τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Μάικλ Μάλεν.

Ο Ομπάμα κάλεσε τις αρχές του Πακιστάν να ασχοληθούν με το πρόβλημα της παρουσίας του δικτύου Χακάνι, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τονίζοντας ότι «υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στο δίκτυο Χακάνι και τους Πακιστανούς με την έννοια ότι του επιτρέπουν να δρα ατιμώρητα σε ορισμένες περιοχές των συνόρων».

Ωστόσο, δεν φάνηκε τόσο κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «οι πληροφορίες δεν είναι τόσο σαφείς για την ακριβή μορφή των σχέσεων αυτών».

Οι δηλώσεις του Μάικλ Μάλεν την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν κρίση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ισλαμπαμπάντ. Ο επικεφαλής του Γενικού

Επιτελείου κατηγόρησε το Πακιστάν ότι «εξάγει βία» στο Αφγανιστάν μέσω του δικτύου Χακάνι, το οποίο χαρακτήρισε ενώπιον του Κογκρέσου ως το «πραγματικό όπλο» των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στήριξε με τον τρόπο του τον Μάλεν, λέγοντας ότι «ο Μάικ εξέφρασε τον εκνευρισμό του για την ύπαρξη ορμητηρίων (ανταρτών) στο Πακιστάν, ανάμεσά τους και αυτά του δικτύου Χακάνι».

Επίσης, παραδέχτηκε πως οι σχέσεις της χώρας του με το Πακιστάν, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, «δεν είναι αυτές που θα έπρεπε».

Όμως, καταλήγοντας αναφέρθηκε θετικά στη συνεργασία των Πακιστανών στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα και είπε πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να τους πιέζουν να παραδεχτούν πως είναι και δικό τους συμφέρον, όχι μόνο δικό μας να μην δρουν εξτρεμιστές στα σύνορά τους».