ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις: Έρευνα για το αιματοβαμμένο δημοψήφισμα ζητά ο ΟΗΕ

Ραγδαίες εξελίξεις: Έρευνα για το αιματοβαμμένο δημοψήφισμα ζητά ο ΟΗΕ

Ειδήσεις - Δημοψήφισμα Καταλονία:Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα 2 Οκτωβρίου τις ισπανικές αρχές να ερευνήσουν λεπτομερώς και αμερόληπτα τις πράξεις βίας που συνδέονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και να διεξαγάγουν συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία.

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε ανησυχία για τις πράξεις βίας που σημειώθηκαν την Κυριακή κατά τις οποίες εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, λέγοντας πως η απόκριση της αστυνομίας πρέπει «σε κάθε περίπτωση... να είναι ανάλογη και αναγκαία».

«Σταθερή πεποίθησή μου είναι πως η παρούσα κατάσταση πρέπει να επιλυθεί μέσω πολιτικού διαλόγου, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών», αναφέρεται σε δήλωση του Ζέιντ που εξέδωσε το γραφείο του στη Γενεύη.

59d21df7fc7e932c058b4569

Αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και διεθνή μεσολάβηση ζητεί ο πρόεδρος της Καταλονίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Καταλονίας ζήτησε σήμερα την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί από τη Μαδρίτη, την επομένη του «οργίου» αστυνομικής βίας που με στόχο την παρεμπόδιση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Η καταλανική κυβέρνηση αποφάσισε «να απαιτήσει την αποχώρηση όλων των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην Καταλονία εξαιτίας της καταστολής», δήλωσε ο Κάλρες Πουτζεμόντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε επίσης ότι μία διεθνής διαμεσολάβηση είναι αναγκαία στην κρίση που έχει φέρει αντιμέτωπες τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, διαφορετικά προειδοποίησε ότι θα κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας μονομερώς.

«Χρειαζόμαστε την παρουσία μίας τρίτης πλευράς, πρέπει να είναι διεθνούς χαρακτήρα για να είναι αποτελεσματική», είπε προσθέτοντας ότι επιθυμεί άμβλυνση της έντασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις