ΚΟΣΜΟΣ

Δωρητές σπέρματος με… εκατοντάδες παιδιά

Δωρητές σπέρματος με… εκατοντάδες παιδιά
Σοβαρές ανησυχίες έχει προκαλέσει η «απεριόριστη» δωρεά σπέρματος από τον ίδιο δότη στον Καναδά, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν...

Σοβαρές ανησυχίες έχει προκαλέσει η «απεριόριστη» δωρεά σπέρματος από τον ίδιο δότη στον Καναδά, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για αύξηση του κινδύνου της μετάδοσης γενετικών ασθενειών, αλλά και της δημιουργίας ερωτικών σχέσεων ανάμεσα σε ετεροθαλή αδέλφια.

Η αφετηρία του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι η καναδική και αμερικανική νομοθεσία δεν θέτει όριο στο πόσα παιδιά μπορούν να γεννηθούν από έναν μόνο δότη, όπως γίνεται στη Γαλλία ή τη Βρετανία.

Έχει παρατηρηθεί, επίσης, ότι τα ζευγάρια που καταφεύγουν στην τεχνητή γονιμοποίηση πολλές φορές επιλέγουν δότη με βάση το χρώμα των ματιών, το επίπεδο των σπουδών κ.τ.λ, οπότε ορισμένοι δότες γίνονται πολύ «δημοφιλείς».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αυτής είναι ο σκηνοθέτης Μπάρι Στίβενς από το Τορόντο ο οποίος αναζητά τον βιολογικό του πατέρα. Γεννημένος στη Βρετανία χάρη σε κάποιον δωρητή, ο Στίβενς ανακάλυψε ότι έχει δεκάδες ετεροθαλή αδέλφια στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Υπολογίζει μάλιστα πως η «οικογένειά» του έχει 500 ως 1.000 μέλη σε όλον τον κόσμο.