ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο «τεράστιων» εκτάσεων στο Κιρκούκ

Ιράκ: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο «τεράστιων» εκτάσεων στο Κιρκούκ

Δυνάμεις του στρατού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ πήρανν σήμερα τον έλεγχο «τεράστιων εκτάσεων» στην πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχή γύρω από την πόλη Κιρκούκ χωρίς οι Πεσμεργκά (οι Κούρδοι πολιτοφύλακες) να προβάλουν αντίσταση, μεταδίδει η ιρακινή κρατική τηλεόραση.

Δυνάμεις του ιρακινού στρατού και παραστρατιωτικοί άρχισαν περί τα μεσάνυχτα να προελαύνουν προς μια σημαντική αεροπορική βάση και πετρελαιοπηγές δυτικά του Κιρκούκ.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι έδωσε διαταγή στον στρατό να «επιβάλλει (την τάξη και) την ασφάλεια στο Κιρκούκ σε συνεργασία με τον πληθυσμό και τους Πεσμεργκά», προσέθεσε η κρατική τηλεόραση.

Πυρά νότια του Κιρκούκ

Μάχες ξέσπασαν πριν από λίγη ώρα (ξημερώματα Δευτέρας), με ανταλλαγές πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις δυνάμεις της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τους Πεσμεργκά, τους μαχητές των Κούρδων, νότια της πόλης Κιρκούκ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.

Πηγές προσκείμενες στους Πεσμεργκά ανέφεραν ότι ανταλλάχθηκαν πυρά πυροβολικού, ενώ πηγές προσκείμενες στον ιρακινό στρατό ανέφεραν ότι εβλήθησαν ρουκέτες Κατιούσα νότια της πόλης, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, την οποία διεκδικούν η Βαγδάτη και η αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν.

Σχετικές ειδήσεις