Αργεντινή: Χιλιάδες κόσμου σε διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του ακτιβιστή

Αργεντινή: Χιλιάδες κόσμου σε διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του ακτιβιστή

Στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες πολίτες της Αργεντινής ζητώντας εξηγήσεις μετά το θάνατο ενός ακτιβιστή στην Παταγονία, στο νότιο τμήμα της Αργεντινής, το πτώμα του οποίου βρέθηκε σε ποτάμι.

Η εςξαφάνισή του την 1η Αυγούστου προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα καθώς η υπόθεση προκάλεσε έντονα συναισθήματα στη χώρα, όπου ακόμη δεν έχουν επουλωθεί τα βαθιά σημάδια που άφησε η καταστολή της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983), επί των ημερών της οποίας οι «εξαφανισμένοι» ξεπέρασαν τους 30.000.

Η αντιπολίτευση εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας κατηγόρησε τη χωροφυλακή ότι ευθύνεται για τον θάνατο του ακτιβιστή και την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συγκαλύψει το έγκλημα.

«Ο Σαντιάγο δολοφονήθηκε από τη χωροφυλακή», φώναζαν διαδηλωτές, που αξίωσαν επίσης να παραιτηθεί η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Πατρίτσια Μπούλριτς.

Με βάση έναν υπολογισμό μέσων ενημέρωσης της Αργεντινής στην κινητοποίηση στην Πλατεία του Μαΐου πήραν μέρος 8.000 ως 10.000 πολίτες.

Ο 28χρονος Σαντιάγο Μαλδονάδο εξαφανίστηκε ενώ συμμετείχε στο χωριό Κουσαμέν σε μια διαδήλωση μελών της φυλής Μαπούτσε, που διεκδικούν εδώ και χρόνια να τους επιστραφούν πατρογονικά τους εδάφη που αγοράστηκαν από τον ιταλό επιχειρηματία Λουτσιάνο Μπενετόν, ιδιοκτήτη μιας έκτασης 9.000.000 στρεμμάτων στην Παταγονία. Την κινητοποίηση των ιθαγενών κατέστειλαν δυνάμεις της χωροφυλακής.

Η κυβέρνηση αρχικά απέρριψε την κατηγορία ότι ευθύνεται η χωροφυλακή, κατόπιν παραδέχθηκε ότι μπορεί να ενέχεται στην υπόθεση ένας αστυνομικός κάνοντας όμως λόγο για προσωπική διαφορά και μεμονωμένο περιστατικό. «Όποιος κι αν είναι ο υπεύθυνος, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τις πράξεις του, είτε πρόκειται για έναν χωροφύλακα, ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αργεντινής Χερμάν Γκαραβάνο.

Η νεκροψία δεν επέτρεψε να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του Μαλδονάδο. Μετά την ανακάλυψη του πτώματος, οι υποψήφιοι της συμπολίτευσης όπως και αυτοί της αντιπολίτευσης ανέστειλαν τις εκστρατείες τους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ