Βρέθηκαν δόντια 9,7 εκατ. ετών - Η συγκλονιστική ανακάλυψη που θα ξαναγράψει την ανθρώπινη ιστορία

Βρέθηκαν δόντια 9,7 εκατ. ετών - Η συγκλονιστική ανακάλυψη που θα ξαναγράψει την ανθρώπινη ιστορία

Επιστήμονες που ανακάλυψαν τα απολιθωμένα δόντια σε περιοχή της Γερμανίας υποστηρίζουν ότι είναι ένα εύρημα που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα της πορείας της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Αρχαιολόγοι στην Γερμανία βρέθηκαν μπροστά σε ένα απίστευτο εύρημα, συγκεκριμένα σκάβοντας στις όχθες του ποταμού Ρήνου, στην πόλη Επελσέιμ, ανακάλυψαν απολιθωμένα δόντια ηλικίας 9.7 εκατ. χρόνων.

Τα ευρήματα μοιάζουν με τα απολιθωμένα δόντια της Λούσι, του 3,2 εκατ. ετών σκελετού εξαφανισμένου πρωτεύοντος που σχετίζεται με τον άνθρωπο, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί στην Αιθιοπία. Τα δόντια, ωστόσο, που βρέθηκαν στη Γερμανία, δεν μοιάζουν με εκείνα άλλων ειδών που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη ή την Ασία.

 

Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα

Σύμφωνα με τη γερμανική DW, η επιστημονική κοινότητα ήταν διχασμένη για το εν λόγω εύρημα, γι’ αυτό και καθυστέρησε τη δημοσιοποίησή του.

Αν και υπάρχουν πολλά απολιθώματα που αποδεικνύουν ότι οι μεγάλοι πίθηκοι περιπλανιόνταν στην Ευρώπη πριν από εκατομμύρια χρόνια, δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ειδών που σχετίζονται στενά με τους ανθρώπους, στην συγκεκριμένη ήπειρο.

Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί, μέχρι σήμερα, ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι εξελίχθηκαν στην ανατολική Αφρική, πριν από 200.000-400.000 χρόνια και στη συνέχεια, πριν από 70.000 χρόνια, διασκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο.

Ο διευθυντής του μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Μάιντς και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Χέρμπερτ Λουτς, δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ: «Πρόκειται ξεκάθαρα για δόντια πιθήκου. Τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν με εκείνα αφρικανικών ευρημάτων, τα οποία, ωστόσο, είναι 4-5 εκατ. χρόνια νεότερα. Είναι μεγάλο μυστήριο».

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την εν λόγω ανακάλυψη, ο δήμαρχος του Μάιντς δήλωσε ότι το εύρημα θα μπορούσε να αναγκάσει τους επιστήμονες να επανεξετάσουν την ιστορία των πρώιμων ανθρώπων. «Δεν θέλω να το κάνω υπερβολικά δραματικό, αλλά υποθέτω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να ξαναγράφουμε την ιστορία την ανθρωπότητας μετά από σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.