ΚΟΣΜΟΣ

Τώρα βασανίζουν και συγγενείς διαδηλωτών

Τώρα βασανίζουν και συγγενείς διαδηλωτών
Βασανισμούς συγγενών ακτιβιστών που ζουν εκτός Συρίας και ζητούν την παραίτηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία...

Βασανισμούς συγγενών ακτιβιστών που ζουν εκτός Συρίας και ζητούν την παραίτηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.


Σε έκθεσή της αναφέρει ότι Σύροι διπλωμάτες σε ξένες χώρες έχουν οργανώσει εκστρατείες δίωξης και απειλών εναντίον αντικαθεστωτικών που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος του Ασαντ έξω από τις πρεσβείες.

Υπάλληλοι των πρεσβειών της Συρίας κινηματογραφούν και απειλούν Σύρους που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και σε ορισμένες περιπτώσεις, συγγενείς τους εντός της Συρίας έχουν διωχθεί, συλληφθεί, βασανισθεί ή και εξαφανισθεί.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι Σύροι ακτιβιστές δέχθηκαν εκφοβισμό σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Χιλή, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε πολλές περιπτώσεις ακτιβιστές έξω από τις συριακές πρεσβείες έχουν καταγγείλει ότι φωτογραφήθηκαν, βιντεοσκοπήθηκαν και στη συνέχεια έλαβαν απειλητικά τηλεφωνήματα, e-mail ή μηνύματα στο Facebook .

Σε άλλες περιπτώσεις, συγγενικά πρόσωπα των ακτιβιστών στη Συρία συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από τις συριακές αρχές και στη συνέχεια ήλθαν σε επαφή με τους συγγενείς τους στο εξωτερικό ζητώντας τους να σταματήσουν να συμμετέχουν σε αντικαθεστωτικές εκδηλώσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από τις κυβερνήσεις των χωρών να δραστηριοποιηθούν με βάση τις αξιόπιστες πληροφορίες αυτές, χωρίς να περιμένουν επίσημες καταγγελίες, διότι τα θύματα της εκστρατείας εκφοβισμού είναι πολύ τρομοκρατημένα για να κάνουν επίσημα διαβήματα στην αστυνομία.