ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το AfD εγκατέλειψε την προσπάθεια για συλλογή προσωπικών δεδομένων δημοσιογράφων

Γερμανία: Το AfD εγκατέλειψε την προσπάθεια για συλλογή προσωπικών δεδομένων δημοσιογράφων

Tο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) υπαναχώρησε από την απόπειρά του να συλλέξει προσωπικά δεδομένα δημοσιογράφων, όπως εθνοτική προέλευση και πολιτικές απόψεις.

Η αρχική φόρμα εγγραφής που ζήτησε το AfD από τους δημοσιογράφους να συμπληρώσουν προκειμένου να καλύψουν το εθνικό συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της γερμανικής ένωσης δημοσιογράφων και την έναρξη έρευνας από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων του Βερολίνου.

Ο εκπρόσωπός του κόμματος Κρίστιαν Λιτ επιχείρησε να υποβαθμίσει χθες το ζήτημα με ανάρτησή του στο Twitter.

«Η δοκιμαστική έκδοση διαγράφηκε. Από τώρα, οι δημοσιογράφοι μπορούν να χρησιμοποιούν την επίσημη φόρμα εγγραφής που βρίσκεται στον ιστότοπό μας», τόνισε.

Στο έντυπο καταχώρησης των δημοσιογράφων που καλούνταν να συμπληρώσουν για την κάλυψη του συνεδρίου που θα διεξαχθεί στο Ανόβερο, τους ζητείτο να συμφωνήσουν στη συλλογή, την αποθήκευση και τη χρήση προσωπικών δεδομένων που θα χορηγούσαν, όπως όνομα, ανάστημα, αριθμό δημοσιογραφικής κάρτας, καθώς και «ειδικά δεδομένα».

«Αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη παρέμβαση στις ιδιωτικές ζωές των δημοσιογράφων», δήλωσε την Παρασκευή στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, που αποκάλυψε το θέμα, ο Χέντρικ Ζέρνερ, εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης δημοσιογράφων, καλώντας το AfD να αποσύρει άμεσα την εν λόγω φόρμα εγγραφής.

Το AfD αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου της Γερμανίας, κερδίζοντας το 13% των ψήφων, και κατάφερε να εκλέξει βουλευτές για πρώτη φορά στην Μπούντεσταγκ.

Γερμανικές οργανώσεις προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων κινητοποιούνται για να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη διαδήλωση στο Ανόβερο στις 2 Δεκεμβρίου, μέρα διεξαγωγής του συνεδρίου του ακροδεξιού κόμματος.

Σχετικές ειδήσεις