ΚΟΣΜΟΣ

Δέσμευση Τραμπ: Θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία Κένεντι

Δέσμευση Τραμπ: Θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία Κένεντι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι θα δώσει την άδεια για τη δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που σχετίζονται με τη δολοφονία του Τζον Φ Κένεντι, εκτός εκείνων που εμπεριέχουν ονόματα και διευθύνσεις ατόμων που βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα «φωτιά» - Γιατί έρχονται τώρα στο «φως» της δημοσιότητας

«Έπειτα από αυστηρές διαβουλεύσεις με τον στρατηγό Κέλι, την CIA και άλλες υπηρεσίες, θα δώσω την άδεια για την δημοσιοποίηση ΟΛΩΝ των ΦΑΚΕΛΩΝ JFK, εκτός των ονομάτων και των διευθύνσεων ατόμων που βρίσκονται ακόμη εν ζωή», τόνισε ο Τραμπ σε μια σειρά αναρτήσεων του στο Twitter, αναφερόμενος στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι.

Το αμερικανικό Κογκρέσο είχε δώσει εντολή το 1992 όλα τα έγγραφα που συνδέονται με την έρευνα για τη δολοφονία του Κένεντι να δοθούν στη δημοσιότητα και όρισε ως καταληκτική προθεσμία την 26η Οκτωβρίου 2017.

Την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε τη δημοσιοποίηση χιλιάδων φακέλων, αποφάσισε όμως να αναβάλει για 180 ημέρες την αποκάλυψη ορισμένων «ευαίσθητων» εγγράφων, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησής του.

Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα

Στα έγγραφα περιλαμβάνεται ένα σημείωμα του πανίσχυρου διευθυντή του FBI Τζέι Έντγκαρ Χούβερ ο οποίος αποκαλύπτει ότι μια ημέρα πριν τη δολοφονία του Όσβαλντ το γραφείο του FBI στο Ντάλας είχε δεχθεί ένα τηλεφώνημα από έναν άνθρωπο που μιλώντας ήρεμα είπε ότι ήταν μέλος της επιτροπής που είχε αναλάβει να σκοτώσει τον δολοφόνο του JFK.

«Εμείς ενημερώσαμε τον αρχηγό της αστυνομίας ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει επιπρόσθετη ασφάλεια, αλλά αυτό δεν έγινε» γράφει ο Χούβερ. Υπενθυμίζεται ότι τον Όσβαλντ δολοφόνησε στις 24 Νοεμβρίου 1963 ο Τζακ Ρούμπι. Τότε ο διευθυντής του FBI έλεγε επίσης ότι τον τρομάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας που θα σκαρφιστούν κάποιοι σχετικά με την δολοφονία χαρακτηριστικά γράφει, «αυτό που με αγχώνει περισσότερο είναι να βρούμε κάτι που να πείθει την κοινή γνώμη ότι ο Όσβαλντ ήταν ο δολοφόνος»

hgg

Χαρακτηριστικό είναι και ένα έγγραφο της CIA από υποκλαπείσα συνομιλία στις 28 Σεπτεμβρίου του 1963 στην οποία οι Αμερικανοί πράκτορες υποστηρίζουν ότι άκουσαν τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, τον άνθρωπο που δύο μήνες αργότερα θα δολοφονούσε τον Κένεντι, να μιλάει σε «σπαστά ρώσικα» με πράκτορα της KGB στην Πόλη του Μεξικό.

osvalnt kgb agent

Σε ένα άλλο έγγραφο του διευθυντή του FBI Τζέι Έντγκαρ Χούβερ προς τον Λευκό Οίκο τον Δεκέμβριο του 1966 περιγράφονται οι πληροφορίες πηγής του FBI ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν δεδομένα που έδειχναν ότι ο πρώην πρόεδρος Λίντον Τζόνσον ήταν υπεύθυνος για τη δολοφνία Κένεντι. Στο ίδιο έγγραφο ο αμερικανός πράκτορας υποστηρίζει ότι οι Σοβιετικοί έλεγαν ότι ο Όσβαλντ ήταν ένας «νευρωτικός μανιακός» που δεν είχε σχέση με τη Ρωσία αλλά «απλά ήταν άπιστος προς τη χώρα του».

osvalnt maniac

Επίσης σε ένα έγγραφο περιγράφεται και μια επίσκεψη στην Κούβα, το 1978, της επιτροπής της αμερικανικής γερουσίας που ερευνούσε τη δολοφονία του JFK. Τα μέλη της επιτροπής ήθελαν να ερευνήσουν αφενός τις προσπάθεις του Όσβαλντ να πάρει βίζα από την Κούβα και αφετέρου τις επισκέψεις του Ρούμπι στο νησί το 1959. Κατά τη διάρκεια των επαφών τους οι Αμερικανοί γερουσιαστές συνάντησαν και τον Φιντέλ Κάστρο ο οποίος, όπως, αναφέρεται στο έγγραφο, τους διαβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η κουβανική κυβέρνηση δεν είχε ανάμειξη στη δολοφονία Κένεντι.

osvalnt kouba

Στο «φως» χιλιάδες απόρρητα έγγραφα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (27/10) χιλιάδες σελίδες εγγράφων της έρευνας για τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, όπως είχε αναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Δημοσιοποιήθηκαν περίπου 3.100 ακόμη απόρρητοι φάκελοι, που περιέχουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία.

589

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, ο ρεπουμπλικάνος Ααμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να ικανοποιήσει τα πιεστικά αιτήματα της CIA, του FBI και άλλων υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας των ΗΠΑ και να αναβάλει προς το παρόν τη δημοσιοποίηση ορισμένων εγγράφων που συνδέονται με τον θάνατο του Κένεντι την 22α Νοεμβρίου 1963. Η δολοφονία του αποτελεί ακόμη, 54 χρόνια αργότερα, αντικείμενο θεωριών συνωμοσίας.

Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών αξίωναν να μην αποκαλυφθούν φάκελοι που συνδέονται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε το αίτημα και έδωσε στις υπηρεσίες αυτές έξι μήνες προθεσμία για να του εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει τα έγγραφα αυτά να δοθούν στη δημοσιότητα, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνησή του, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

PROEDROS

«Συνεχίζουν να υπάρχουν ευαίσθητες πληροφορίες στους φακέλους» αυτούς, εξήγησε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι αφορούν πληροφοριοδότες και τους ιδιαίτερους ρόλους τους στο πλαίσιο των ερευνών.

«Ο πρόεδρος θέλει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια» στο ζήτημα, «θέλει να δημοσιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε ο ίδιος.

6dece1ee593e77292d6b0e4551dbed72

Μια επιτροπή έρευνας που συστάθηκε μερικές ημέρες μετά τη δολοφονία του χαρισματικού 46χρονου Αμερικανού προέδρου είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δράστης ήταν ο πρώην πεζοναύτης Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και ότι ενήργησε μόνος του. Υπενθυμίζεται ότι τον Όσβαλντ δολοφόνησε στις 24 Νοεμβρίου 1963 ο Τζακ Ρούμπι.

FFG

Αλλά αυτή η επίσημη εκδοχή δεν άρκεσε ποτέ σε εκείνους που διατύπωσαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του 35ου Αμερικανού προέδρου που οδήγησε στον φόνο του στο Ντάλας του Τέξας.

Χιλιάδες βιβλία και ταινίες εξερευνούν αυτές τις θεωρίες συνομωσίας, που ενοχοποιούν από αντιπάλους των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο, ως τη μαφία, πράκτορες κρατικών αμερικανικών υπηρεσιών, ή ακόμη και τον αντιπρόεδρο του Κένεντι, τον Λίντον Τζόνσον.

Το αμερικανικό Κογκρέσο είχε δώσει εντολή το 1992 όλα τα έγγραφα που συνδέονται με την έρευνα για τη δολοφονία του Κένεντι να δοθούν στη δημοσιότητα και όρισε ως καταληκτική προθεσμία την 26η Οκτωβρίου 2017.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ JFK

Σχετικές ειδήσεις