ΚΟΣΜΟΣ

O ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν θέλει να ανασταλεί η συμμετοχή του Κατάρ στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου

O ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν θέλει να ανασταλεί η συμμετοχή του Κατάρ στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου

Το Μπαχρέιν δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) εάν το Κατάρ δεν αλλάξει στάση και για να προστατευθεί το όργανο αυτό το σωστό θα ήταν να ανασταλεί η συμμετοχή του Κατάρ, υποστήριξε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν μέσω Twitter.

Ο Σαϊκ Χάλιντ μπιν Άχμεντ μπιν Μοχάμεντ αλ Χαλίφα ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης πως «αν το Κατάρ νομίζει πως το να παίζει με τον χρόνο και να ασκεί παρελκυστική πολιτική θα του δώσει χρονικά περιθώρια ως την επόμενη σύνοδο του ΣΣΚ, λαθεύει. Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη σύνοδο».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του μικρού βασιλείου πρόσθεσε ότι «το σωστό βήμα θα ήταν να ανασταλεί η συμμετοχή του Κατάρ από το Συμβούλιο. Είμαστε σύμφωνοι με την αποπομπή του» Κατάρ από το ΣΣΚ.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν την 5η Ιουνίου τις διπλωματικές και εμπορικές τους σχέσεις με το Κατάρ, τη χώρα που κατατάσσεται στην πρώτη θέση στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με τις χώρες αυτές, η Ντόχα προσεταιρίζεται το σιιτικό Ιράν (τον κυριότερο αντίπαλο του Ριάντ στον αγώνα για επιρροή στην περιοχή) και υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Το Κατάρ από την πλευρά του διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές.

ΑΠΕ, Reuters

Ρoή Ειδήσεων