ΚΟΣΜΟΣ

Χάνα Χοχ: Δείτε ποια ήταν και γιατί την τιμά η Google

Χάνα Χοχ: Δείτε ποια ήταν και γιατί την τιμά η Google
Χάνα Χοχ

Χάνα Χοχ: Τη Γερμανίδα καλλιτέχνη, Χάνα Χοχ τιμάει με το σημερινό (01/11/2017) της doodle η Google.

Η Χανα Χοχ (1/11/1889 – 31/5/1978) ήταν καλλιτέχνις της αισθητικής αναρχίας, ή διαφορετικά του κινήματος του ντανταϊσμού, και μία από τους πρώτους δημιουργούς του φωτομοντάζ.

Το φωτομοντάζ είναι ένας τύπος κολάζ στον οποίο τα επικολλημένα αντικείμενα είναι πραγματικές φωτογραφίες ή φωτογραφικές αναπαραγωγές από τον Tύπο και άλλα Mέσα.

Το doodle της Google για την Χάνα Χοχ

doodle

Στο έργο της η Χάνα Χοχ ασχολήθηκε με τα κοινωνικά πρότυπα και ιδιαίτερα τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία ως ισότιμο μέλος. Η Χοχ είναι γνωστή για τα φωτομοντάζ της. Αυτά τα κολάζ, τα οποία δανείστηκαν εικόνες από τη λαϊκή κουλτούρα και χρησιμοποίησαν την αποσυναρμολόγηση και την ανασύνθεση των εικόνων, ταιριάζουν με την αισθητική του ντανταϊσμού, αν και άλλοι ντανταϊστές δίσταζαν να δεχτούν το έργο της. Το έργο της Höch βρέθηκε στο στόχαστρο των Ναζί καθώς θεωρήθηκε εκφυλισμένο.

Ο ντανταϊσμός είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που δημιουργήθηκε το 1919 στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Το κίνημα απέρριψε τη μοναρχία, τον μιλιταρισμό και τον συντηρητισμό και μπήκε σε ένα «αντι-καλλιτεχνικό» συναίσθημα. Οι ντανταϊστές θεώρησαν ότι η τέχνη δεν πρέπει να έχει όρια ή περιορισμούς και ότι μπορεί να είναι φαντασιώδης και παιχνιδιάρικη.

Δείτε το βίντεο για το σημερινό doodle της Google:

Σχετικές ειδήσεις