ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Ραγδαίες εξελίξεις - Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν

Καταλονία: Ραγδαίες εξελίξεις - Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν

Η έκδοση του εντάλματος σύλληψης του Πουτζντεμόν γίνεται μια ημέρα μετά την προφυλάκιση των οκτώ πρώην υπουργών της Καταλανικής κυβέρνησης μετά από εντολή του δικαστηρίου

Αντιμετωπίζει κατηγορίες περί ανταρσίας, εξέγερσης και κακοδιαχείρισης δημοσίων πόρων

Η Ισπανίδα δικαστής Κάρμελ Λαμέλα εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ο οποίος έχει φύγει στο Βέλγιο.

Η δικαστής απέρριψε επίσης το αίτημα του Πουτζντεμόν να καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Νωρίτερα, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές του Βελγίου, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι οι ισπανικές δικαστικές Αρχές είναι πλέον πολιτικοποιημένες.

«Δεν θα αποφύγω τη Δικαιοσύνη. Θα παρουσιαστώ ενώπιον των δικαστικών Αρχών, αλλά ενώπιον των πραγματικών δικαστικών Αρχών» τόνισε ο Πουτζντεμόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF και προβλήθηκε σήμερα.

«Είπα στον δικηγόρο μου να μεταφέρει στις δικαστικές Αρχές του Βελγίου ότι είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ» επισήμανε. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι «αρκετά σαφές ότι οι δικαστικές Αρχές της Ισπανίας έχουν γίνει πολιτικοποιημένες».

Δημοσιογράφος του RTBF γνωστοποίησε νωρίτερα ότι ο καθαιρεθείς ηγέτης της ισπανικής περιφέρειας θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και προτίθεται να πραγματοποιήσει εκστρατεία από το εξωτερικό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, η βελγική δικαιοσύνη «θα εξετάσει» το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Ισπανία σε βάρος του Κάρλες Πουτζντεμόν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, επιβεβαιώνοντας ότι οι βελγικές Αρχές έχουν λάβει το ένταλμα.

«Θα το εξετάσουμε, κατόπιν θα το αναθέσουμε σε ανακριτή», εξήγησε ο Έρικ Βαν ντε Σάιπτ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων