ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει στη Βόννη η Διάσκεψη του OHE για το Κλίμα

Αρχίζει στη Βόννη η Διάσκεψη του OHE για το Κλίμα

Η χώρα που φιλοξενεί την ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP) είθισται και να τη διοργανώνει.

Καθώς όμως τα μικρά νησιά Φίτζι του νότιου Ειρηνικού δεν έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας 25.000 εκπροσώπων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων, η φετινή διάσκεψη πραγματοποιείται από 6/11 μέχρι 17/11 στη Βόννη υπό την προεδρία του ηγέτη των νήσων Φρανκ Μπαϊνιμαράμα.

Στο επίκεντρο της Διάσκεψης για το Κλίμα βρίσκεται ο καθορισμός και η υλοποίηση της Συμφωνίας για το Κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015. Όλες οι χώρες που συνυπογράφουν τη συμφωνία έχουν δεσμευτεί, θέτοντας εθνικούς στόχους για το κλίμα, να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία ήταν παρούσα στην υπογραφή της Συμφωνίας για το Κλίμα στο Παρίσι, δήλωσε στη Deutsche Welle ότι «μετά την υπογραφή ενός νέου νόμου με παγκόσμια ισχύ, θα πρέπει πλέον να ορίσουμε τα περιθώρια ερμηνείας του». Ας σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ συνυπέγραψαν τη συμφωνία, εκτός από τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν που μένει να την επικυρώσουν. Απομένει το κύριο πρόβλημα, που είναι φυσικά, οι ΗΠΑ.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι στη διάσκεψη θα πλανάται η πολιτική για το κλίμα του προέδρου των Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη Συμφωνία του Παρισιού. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο εύκολα. Μέχρι να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ, θα πρέπει να περάσουν ακόμα τρεισήμισι χρόνια και έτσι στη Βόνη θα συμμετάσχει και αμερικανική αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε, πάντως, αισιοδοξία ότι η αντιπροσωπία των ΗΠΑ «τουλάχιστον δεν θα θέσει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων