ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάσχεση - ρεκόρ 12 τόνων κοκαΐνης (pics)

Κολομβία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάσχεση - ρεκόρ 12 τόνων κοκαΐνης (pics)

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε την Τετάρτη (8/11) την κατάσχεση ενός φορτίου 12 τόνων κοκαΐνης, μιας ποσότητας που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, η οποία κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή του συγκεκριμένου ναρκωτικού παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Ποτέ πριν, αφότου αρχίσαμε πριν από 40 και πλέον χρόνια να καταπολεμούμε τη διακίνηση ναρκωτικών, δεν είχαμε κάνει μια κατάσχεση τέτοιου μεγέθους», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους.

Το φορτίο αυτό, το οποίο εκτιμάται ότι έχει αξία περίπου 360 εκατομμυρίων δολαρίων, ανήκε στην Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος στη λατινοαμερικάνικη χώρα, η οποία επιδίδεται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών. Κατασχέθηκε σε μια περιοχή όπου παράγονται μπανάνες, στη νομαρχία Αντιόκια (βορειοδυτικά).

«Με αυτή την κατάσχεση, ξεπεράσαμε την (κατασχεθείσα) ποσότητα της περασμένης χρονιάς: κατασχέθηκαν 362 τόνοι αυτή τη χρονιά», έναντι 317 τόνων κοκαΐνης το 2016, υπογράμμισε ο πρόεδρος Σάντος.

Σε μια ανακοίνωσή της, η αστυνομία εξήγησε ότι περίπου 400 στελέχη της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών συμμετείχαν σε μια επιχείρηση σε τέσσερις ιδιοκτησίες στις πόλεις Τσιγοροδό και Καρέπα. Τα ναρκωτικά βρέθηκαν θαμμένα κάτω από τη γη.

coco15

Η κοκαΐνη ανήκε στον αρχηγό της συμμορίας, τον Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, ή «Οτονιέλ», τον πλέον καταζητούμενο κακοποιό σήμερα στην Κολομβία.

Η συμμορία, την οποία σχημάτισαν πρώην παραστρατιωτικοί που ανήκαν σε ένοπλες ομάδες της άκρας δεξιάς, είχε ανακοινώσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου ότι θέλει να κλειστεί μια συμφωνία προκειμένου τα μέλη της να παραδοθούν ομαδικά στις αρχές, μετά τις εντατικές επιχειρήσεις εναντίον της που διεξάγουν οι αρχές τα τελευταία δύο χρόνια.

coco12

Η οργάνωση αυτή μετρούσε άλλοτε 4.000 μέλη, αλλά μετά την ολομέτωπη επίθεση εναντίον της που εξαπέλυσε η κυβέρνηση υπολογίζεται ότι σήμερα διαθέτει περίπου 1.800 άνδρες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Με περίπου 1.460.000 στρέμματα γης να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φύλων κόκας, του φυτού που αποτελεί τη βάση της κοκαΐνης, η Κολομβία κατατάχθηκε το 2016 στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή και στην εξαγωγή αυτού του ναρκωτικού (886 τόνοι), κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων