ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Νέα βλάβη σε πυρηνικό αντιδραστήρα

Ιαπωνία: Νέα βλάβη σε πυρηνικό αντιδραστήρα
Πυρηνικός αντιδραστήρας σταμάτησε αυτόματα να λειτουργεί σε περιοχή νότια της Ιαπωνίας εξαιτίας βλάβης στο σύστημα ψύξης του...

Πυρηνικός αντιδραστήρας σταμάτησε αυτόματα να λειτουργεί σε περιοχή νότια της Ιαπωνίας εξαιτίας βλάβης στο σύστημα ψύξης του.

Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρία Kyushu Electric το συμβάν στο εργοστάσιο Γκενκάι δεν είναι σοβαρό και δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας. Όπως διευκρίνισε, το πρόβλημα εντοπίζεται στη μονάδα συμπύκνωσης του αντιδραστήρα 4, όπου ο ατμός μετατρέπεται και πάλι σε νερό, όμως το σύστημα τέθηκε με ασφάλεια εκτός λειτουργίας και οι έλεγχοι συνεχίζονται.


Από τους έξι αντιδραστήρες στο σταθμό Γκενκάι, αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ένας, καθώς άλλοι δύο είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας στο πλαίσιο επιθεώρησης ρουτίνας.

Από τους συνολικά 54 αντιδραστήρες στη χώρα, μόνο 10 παραμένουν συνδεδεμένοι στο δίκτυο, απειλώντας να στερήσουν από την Ιαπωνία σχεδόν το εν τρίτο του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται.


Επτά μήνες μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πυρηνική κρίση στη χώρα τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να υποβληθούν σε ελέγχους ασφαλείας