ΚΟΣΜΟΣ

Τετ α τετ Πούτιν-Ερντογάν: «Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία έχουν αποκατασταθεί πλήρως»

Τετ α τετ Πούτιν-Ερντογάν: «Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία έχουν αποκατασταθεί πλήρως»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας έχουν στην ουσία αποκατασταθεί πλήρως. Την δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όπως είχαμε συμφωνήσει, κατά την διάρκεια της επίσκεψης μου στην χώρας σας θα πραγματοποιήσουμε την σημερινή συνάντηση εργασίας. Σας είμαι ευγνώμων που δεχθήκατε την πρόσκληση, και πράγματι, όπως είχατε πει βρισκόμαστε πολύ κοντά, μια ώρα και κάτι πτήσης. Θέλω να επισημάνω στην αρχή της συνάντησης μας , ότι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι σχέσεις μας έχουν στην ουσία αποκατασταθεί πλήρως».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι «αφότου άρχισε η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, οι συχνές (μας) συναντήσεις, επιταχύνουν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» και προσέθεσε ότι «οι διμερείς μας σχέσεις και η συνεργασία που αφορά την επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων μας προσφέρουν την δυνατότητα να κοιτάμε από κοινού το μέλλον».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου Ερντογάν, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, σε πολιτικό, στρατιωτικό, εμπορικό , πολιτιστικό κι οικονομικό επίπεδο αναπτύσσονται όλο και πιο εντατικά καθημερινά. Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι εκτός από τις προσωπικές συναντήσεις υπάρχει συνεχώς και τηλεφωνική επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής. Ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Πούτιν για την πρόθεση του να επισκεφθεί μετά το Σότσι το Κατάρ και το Κουβέιτ λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή μας συνάντηση θα είναι αποδοτική και θα φύγουμε από εδώ με μεγάλη ικανοποίηση με προορισμό το Κουβέιτ και το Κατάρ».

Μήνυμα Ερντογάν προς Πούτιν-Τραμπ: Αποσύρετε τα στρατεύματά σας από την Συρία

Μήνυμα προς τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Συρία, έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως αυτοί που δεν πιστεύουν σε μια στρατιωτική λύση, θα πρέπει να αποσύρουν τον στρατό τους.

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω αυτά τα σχόλια. Αν μια στρατιωτική λύση είναι εκτός συζήτησης, τότε αυτοί που το λένε αυτό θα πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ο Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει από την Ρωσία, όπου θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Ερντογάν πάντως τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ θα συζητήσουν και την προοπτική για μια πολιτική λύση στη πολύπαθη Συρία.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος S-400.

Ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται πριν την Ρωσία να μεταβεί στο Κουβέιτ –αύριο Τρίτη (14/11), όπου θα συζητήσει μια λύση στη διένεξη ανάμεσα στο Κατάρ και τους άραβες γείτονές του στον Κόλπο, που διαρκεί ήδη πέντε μήνες.

Ρoή Ειδήσεων