ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερα άρματα μάχης κατευθύνονται στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε

Τέσσερα άρματα μάχης κατευθύνονται στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε

Τέσσερα άρματα μάχης θεάθηκαν σήμερα να κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, μία ημέρα αφότου ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως είναι έτοιμος να «παρέμβει» προκειμένου να τερματιστεί η καταστολή των υποστηρικτών του αποπεμφθέντος αντιπροέδρου Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters δήλωσε πως είδε άλλα δύο άρματα μάχης σταθμευμένα δίπλα στον κύριο δρόμο που οδηγεί από τη Χαράρε στην Τσινχόγι, περίπου 20 χλμ. από την πόλη. Ένα από τα άρματα μάχης, που ήταν στραμμένο προς την κατεύθυνση της πρωτεύουσας, είχε βγει από τον δρόμο του. Στρατιώτες που βρίσκονταν στο σημείο αρνήθηκαν να μιλήσουν στο Reuters.

Νωρίτερα σήμερα η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος στη Ζιμπάμπουε κατηγόρησε τον αρχηγό του στρατού για υπονόμευση του Συντάγματος επειδή απείλησε να παρέμβει μετά την αποπομπή, την περασμένη εβδομάδα, του Μνανγκάγκουα από τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε που βύθισε τη χώρα στην κρίση.

Ο Μνανγκάκουα, 75 ετών, βετεράνος των απελευθερωτικών πολέμων της Ζιμπάμπουε στη δεκαετία του 1970, θεωρείτο ως πιθανός διάδοχος του Μουγκάμπε μέχρι την αποπομπή του στις 6 Νοεμβρίου.

Η πτώση του φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για τη σύζυγο του Μουγκάμπε, Γκρέις, να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο, τον μοναδικό ηγέτη που έχει γνωρίσει η Ζιμπάμπουε σε 37 χρόνια ανεξαρτησίας.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Κονσταντίνο Τσιουένγκα, απέιλησε ανοικτά χθες να παρέμβει αν δεν σταματήσει η καταστολή των βετεράνων πολέμου.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από τις τρέχουσες προδοτικές αταξίες πως, όταν πρόκειται για θέματα προστασίας της επανάστασής μας, ο στρατός δεν θα διστάσει να παρέμβει», ανέφερε ο Τσιουένγκα σε μια ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου γεμάτη με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς που έδωσε χθες.

Η Γκρέις Μουγκάμπε, 52 ετών, έχει εξασφαλίσει υποστήριξη από την ισχυρή νεολαία του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF. Η άνοδός της την έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τους βετεράνους του πολέμου της ανεξαρτησίας, οι οποίοι είχαν κάποτε προνομιακό ρόλο στο κυβερνών κόμμα υπό τον Μουγκάμπε, αλλά αποκλείονται όλο και περισσότερο από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και κομματικούς ρόλους τα τελευταία χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις