ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Τουλάχιστον 100 ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ

Σομαλία: Τουλάχιστον 100 ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν την Τρίτη (22/11) τουλάχιστον 100 μαχητές της Αλ Σεμπάμπ στη Σομαλία, σε μια αεροπορική επιδρομή ενάντια σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της ισλαμιστικής οργάνωσης, η οποία πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε η αμερικανική διοίκηση που είναι αρμόδια για την Αφρική (AFRICOM).

«Σε συνεργασία με την σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι αμερικανικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια επιδρομή στην Σομαλία ενάντια σε ένα στρατόπεδο της Αλ Σεμπάμπ την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 10:30 (τοπική ώρα) - 09:30 (ώρα Ελλάδας), σκοτώνοντας τουλάχιστον 100 μαχητές», υπογράμμισε η ανακοίνωση της AFRICOM.

Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους στην Σομαλία τις πρόσφατες εβδομάδες, με σχεδόν καθημερινές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενάντια σε τοπικούς ισλαμιστές, μέλη της Αλ Σεμπάμπ και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Στα τέλη Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις «από αέρος ή χερσαίες» για να υποστηρίξει τη σομαλική κυβέρνηση.

Η Αλ Σεμπάμπ προσπαθεί από το 2007 να ανατρέψει τη σομαλική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Η οργάνωση έχασε μεγάλο μέρος των πόλεων και των εδαφών που κατείχε μετά το 2011, αλλά παραμένει ισχυρή σε περιοχές της νότιας και της κεντρικής Σομαλίας και εξαπολύει συχνά επιθέσεις.