ΚΟΣΜΟΣ

Τεράστιο μωσαϊκό 100 τετραγωνικών μέτρων ανακαλύφθηκε σε χριστιανικό ναό του 370 μ.Χ. στην Τουρκία

Τεράστιο μωσαϊκό 100 τετραγωνικών μέτρων ανακαλύφθηκε σε χριστιανικό ναό του 370 μ.Χ. στην Τουρκία

Μωσαϊκό 100 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση από θαύμα, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο δάπεδο του ιστορικού ναού Παναγίας Χρυσοκεφάλου, στο Ορταχισάρ της Τραπεζούντας. Ο ναός είχε μετατραπεί σε τέμενος από τον Μωάμεθ τον Πορθητή το 1461.

Το μωσαϊκό, όπως και άλλες αγιογραφίες ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανακαίνισης του ναού από τη Διεύθυνση Ευαγών Ιδρυμάτων (Βακουφίων).

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βακουφίων Τραπεζούντας, Ορχάν Καχβετζί, δήλωσε ότι πρόκειται για έναν ναό τουλάχιστον 1.600 ετών, που χρονολογείται από το 370 μ.Χ.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, τα έργα καθυστερούσαν, «γιατί συναντούσαμε συνέχεια εκπλήξεις. Κάτω από τους σοβάδες ανακαλύφθηκαν παράθυρα που είχαν κλειστεί, φρέσκα (αγιογραφίες) και αυτό το καταπληκτικό μωσαϊκό κάτω από το δάπεδο».

«Τώρα φτιάχνουμε γυάλινο δάπεδο πάνω σε ανοξείδωτο σκελετό που θα δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να βλέπουν το ψηφιδωτό, ενώ θα περπατάνε πάνω του κι αυτό θα είναι προστατευμένο κάτω από το γυαλί» πρόσθεσε.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων, ο ναός, που λειτουργεί ως τέμενος, κάποιες μέρες θα είναι επισκέψιμος και για τους τουρίστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις