ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή είναι η νέα πρωθυπουργός της Ισλανδίας (Pics+Vid)

Αυτή είναι η νέα πρωθυπουργός της Ισλανδίας (Pics+Vid)

Το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα της Ισλανδίας ηγείται μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού που προέρχεται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αφού εβδομάδες διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης καρποφόρησαν αυτή την εβδομάδα.

Η Κατρίν Γιακομπσντότιρ, η επικεφαλής του κόμματος, είναι η νέα πρωθυπουργός, αν και στα κυβερνητικά υπουργεία πρόκειται να κυριαρχήσει το κεντροδεξιό Κόμμα Ανεξαρτησίας, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της 28ης Οκτωβρίου.

Το Προοδευτικό Κόμμα, ένα λαϊκιστικό αγροτικό κόμμα που εκπροσωπεί συμφέροντα των αγροτών, θα συμμετάσχει επίσης στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας υπουργεία αρμόδια για τις μεταφορές, την παιδεία και την πρόνοια.

18791975

Εκτός από την πρωθυπουργία, οι Αριστεροί-Πράσινοι θα αναλάβουν το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Περιβάλλοντος -όπου δεσμεύθηκαν ότι η Ισλανδία θα προχωρήσει περισσότερο απ' ό,τι προβλέπουν οι συμφωνίες του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το κόμμα κέρδισε 16,9% των ψήφων στις φετινές εκλογές.

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας, το οποίο κέρδισε 25,2% των ψήφων, έχει κυριαρχήσει σχεδόν σε όλες τις κυβερνήσεις της Ισλανδίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα αναλάβει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Αλιείας και Επιχειρήσεων.

Ο Μπγιάρνι Μπενέντικτσον του κόμματος Ανεξαρτησίας, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές, θα επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός Οικονομικών.

Η συμφωνία με τα δύο κόμματα της δεξιάς είναι ωστόσο αμφιλεγόμενη στο εσωτερικό του Αριστερού-Πράσινου Κινήματος, καθώς υπάρχουν αντιρρήσεις γι' αυτή στις τάξεις του κόμματος, των βουλευτών του περιλαμβανομένων.

Πάντως οι κομματικές ηγεσίες δικαιολογούν τη συμμαχία λέγοντας ότι θέλουν να διασφαλίσουν το πολιτικό σύστημα της Ισλανδίας, όπου γενικές εκλογές είχαν διεξαχθεί το 2013, το 2016 και το 2017 καθώς οι κυβερνήσεις κατέρρεαν. Η χώρα είχε επίσης πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές το 2009.

Jakobsdottir iceland

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ωστόσο μια δύσκολη μάχη, καθώς κανένας τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός δεν ολοκλήρωσε ποτέ πλήρη θητεία στην Ισλανδία.

Με τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού, οι σοσιαλδημοκράτες καθίστανται το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, όπου ελπίζουν να αναρρώσουν από την κατάρρευσή τους σε μόλις 5,7% των ψήφων το 2016.

Πηγή: The Independent, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις