ΚΟΣΜΟΣ

Η Παλαιστίνη προειδοποιεί: «Βόμβα» στη Μέση Ανατολή η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Η Παλαιστίνη προειδοποιεί: «Βόμβα» στη Μέση Ανατολή η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Η παλαιστινιακή προεδρία προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η αναγνώριση από μέρους των ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του Ισραήλ ή η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Ο εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα κατέστρεφε την ειρηνευτική διαδικασία».

«Η αναγνώριση από τους Αμερικανούς της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ έχουν το ίδιο επίπεδο κινδύνου για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας και θα ωθήσουν την περιοχή σε αστάθεια», δήλωσε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

Η προειδοποίηση αυτή του εκπροσώπου της προεδρίας της παλαιστινιακής αρχής καταγράφεται ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει μέχρι τη Δευτέρα αν θα μεταφερθεί η όχι η πρεσβεία της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ είχε καταλάβει και προσαρτήσει, να γίνει η πρωτεύουσα του κράτους τους και εναντιώνονται σε οποιαδήποτε κίνηση η οποία νομιμοποιεί την ισραηλινή κατοχή αυτού του τμήματος της πόλης.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον αμερικανό πρόεδρο ή στις ΗΠΑ, ο Αμπού Ρουντέινα είχε υπογραμμίσει νωρίτερα την Παρασκευή ότι οποιαδήποτε δίκαιη λύση του Μεσανατολικού συνεπάγεται την αναγνώριση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας ενός μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

«Από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τους ιερούς της τόπους ξεκινά και σε αυτή τελειώνει κάθε λύση ή κάθε σχέδιο που μπορεί να σώσει την περιοχή από την καταστροφή», σημείωσε σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο ΟΗΕ δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και θεωρεί ότι το τελικό καθεστώς της πόλης υπόκειται σε διαπραγμάτευση. Οι ξένες πρεσβείες είναι εγκατεστημένες στο Τελ Αβίβ. Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί την Ιερουσαλήμ «αδιαίρετη» πρωτεύουσα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις