Ισραήλ: Μεγάλη διαδήλωση κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης

Ισραήλ: Μεγάλη διαδήλωση κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης

Περίπου 20.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης και του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι αντικείμενο δικαστικής έρευνας για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας.

Η διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη από τις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται στο Ισραήλ, εξαιτίας των κατηγοριών για διαφθορά κατά του πρωθυπουργού της χώρας.

Ο κ. Νετανιάχου, που διανύει την τέταρτη θητεία του, θεωρείται ύποπτος για δύο υποθέσεις διαφθοράς. Για την αποδοχή δώρων από πλούσιους επιχειρηματίες και για συμφωνία με ιδιοκτήτη εφημερίδας για ευνοϊκότερη κάλυψη με αντάλλαγμα την μείωση της κυκλοφορίας ανταγωνιστικής εφημερίδας.

Η αποψινή διαδήλωση αφορούσε ειδικότερα νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, που απαγορεύει στην Αστυνομία να δίνει στη δημοσιότητα τις εξελίξεις στις δύο δικαστικές έρευνες που αφορούν την υπόθεση.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί κατάφωρη απόπειρα προστασίας του ισραηλινού πρωθυπουργού με στόχο να παραμείνει η κοινή γνώμη στο σκοτάδι ως προς την εξέλιξη της έρευνας εναντίον του. Οι υποστηρικτές προβάλλουν την προστασία των δικαιωμάτων του.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου, έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την προώθηση νομοθεσίας που αφορά το πρόσωπό του, αλλά ούτε και έδωσε εντολή στους εισηγητές της να αποσύρουν το νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ περιγράφει τον εαυτό του ως θύμα σε κυνήγι μαγισσών και δηλώνει για τις δύο υποθέσεις: «Δεν θα υπάρξει τίποτε, γιατί δεν υπάρχει τίποτε».

Εάν απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του, θα βρεθεί σε ισχυρή πίεση για να παραιτηθεί ή μπορεί να προκηρύξει εκλογές για να δοκιμάσει εάν μπορεί να επανεκλεγεί.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ